Még szökésben van két párizsi merénylő

párizs merénylet Abdelhamid Abaaoud
An undated picture taken on November 16, 2015 from the February 2015 issue 7 of the Islamic State (IS) group online English-language magazine Dabiq, purportedly shows 27-year-old Belgian IS group leading militant Abdelhamid Abaaoud, also known as Abu Umar al-Baljiki and believed to be the mastermind of a jihadist cell dismantled in Belgium in January 2015, posing at an undisclosed location to illustrate an interview he gave to the magazine, claiming to have rejoined the extremist group in Syria. Flemish-language newspaper De Standaard reported that Brahim Abdeslam, one of the attackers who blew himself up during the Paris attacks last week, had links to Abaaoud, a Belgian of Moroccan descent who allegedly fought with the IS jihadist group in Syria and remains at large. AFP PHOTO / HO / DABIQ === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / DABIQ" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED ===
Vágólapra másolva!
Szíriában tervezték meg és Belgiumban készítették elő a párizsi merényleteket. A 129 halálos áldozatot követelő terrortámadások elkövetői szinte mind az Iszlám Állam oldalán harcoltak, majd annak ellenére képesek voltak visszatérni Európába, hogy elvileg megfigyelték őket a titkosszolgálatok.
Vágólapra másolva!

Egy belgiumi, az Iszlám Államhoz lojális terroristasejt tervezte meg és követte el a pénteki párizsi merényleteket. Erre annak ellenére voltak képesek, hogy a csoportot januárban a belga hatóságok megkísérelték felszámolni, 13 embert le is tartóztattak, akik a gyanú szerint a terroristasejt tagjai voltak.

Húsz elkövető is lehet

Eddig a hatóságok hét terroristát azonosítottak, a többségük még pénteken életét vesztette (öngyilkos merénylőként, vagy a rendfenntartók lőtték le őket), egyiküket a merényletet követő razzia során kapták el. A hat ismert elkövető azonban valószínűleg nem a teljes szervezet.

A francia rendőrség szerint akár húsz tagja is lehet a terroristasejtnek,

akik mind tudtak a merényletekről, és valamilyen módon közreműködtek benne.

A csoport vezetője, úgy tűnik, most is elkerülte a hatóságokat, a gyanú szerint már Szíriában van, az Iszlám Állam harcosaival. A többi elkövető szinte mindegyike az Iszlám Állam oldalán harcolt, ez alapján szinte biztosra vehető, hogy nem az al-Kaida, hanem az Iszlám Állam áll a merényletek mögött. Az egyik terrorista apjával a Le Monde még a támadások előtt interjút készített – az idős férfi arról beszélt, hogy hiába próbálta hazahívni az Iszlám Államhoz csatlakozott fiát. Az elkövetők mindegyike húszas éveiben járó férfi, a legfiatalabb közülük alig múlt 20 éves, és egy kivételtől eltekintve mindegyikükről tudható, hogy francia vagy belga állampolgárok.

Zsidó iskolában lövöldöztek volna

A Guardian szerint Szíriában lehet a párizsi merényletek értelmi szerzője, Abdelhamid Abaaoud. A 27 éves, belga állampolgárságú, marokkói származású férfi korábban Brüsszelben élt, az eddigi információk alapján itt tervelték ki a párizsi terrorakciókat. A rendőrség szerint ő volt a belgiumi terroristasejt vezetője, és nem is a párizsi támadás volt az első próbálkozása, köze lehetett az áprilisban, egy Párizsba tartó vonaton megkísérelt merénylethez is.

Abdelhamid Abaaoud, a merényletek feltételezett kitervelője Forrás: AFP/

Szintén áprilisban történt, hogy a rendőrség elfogta egy fegyverrel megrakott autó utasait, akik egy párizsi templomban készültek lövöldözni, a gyanú szerint Abaaoud tervei alapján.

Abdelhamid Abaaoudról annyit tudni, hogy belga állampolgár, és valószínűleg

ő a vezetője egy nemzetközi terroristahálózat belgiumi sejtjének.

Ugyanez a csoport januárban, a Charlie Hebdo elleni támadások után pár nappal Belgiumban csapott volna le, egy zsidó iskolában készültek mészárlásra. A belga hatóságok ezt meghiúsították, 13 embert tartóztattak le, akiknél Kalasnyikovokat, maroklőfegyvereket és robbanószereket, valamint rádiótelefonokat és nagy mennyiségű készpénzt is találtak. A sejtet azonban a jelek szerint nem sikerült teljesen felszámolni.

Szabadon járt-kelt

Abaaoudról biztosan tudható az is, hogy az Iszlám Állam harcosa volt:

a terrorszervezet egyik videójában is felbukkan,

a felvételen egy megcsonkított holttesteket szállító autó sofőrjeként látható.

Tavasszal nyilatkozott az Iszlám Állam hivatalos lapjának, a Dabiqnak. Elmondása szerint többször ingázott a Kalifátus és Belgium között, azzal a céllal, hogy „szent háborút viseljen” az európai országban. Annak ellenére nem bukott le, hogy a fotója, ahol az Iszlám Állam fegyvereseként látható, a belga médiában is megjelent, és a titkosszolgálatok elvileg megfigyelték.

Zavargás a szír–török határon: a merénylőknek nem okozott gondot a közlekedés Európa és Szíria között Forrás: AFP/Bulent Kilic

„A hírek tele voltak az arcképemmel és a nevemmel, mégis ott tudtam maradni a hazájukban, megtervezni ellenük a hadműveleteket, végül biztonságba jutni, amikor szükségessé vált” – mondta.

Öccsét is magával vitte

Abaaoud elmondása szerint tavaly járt először Szíriában, január-február óta pedig folyamatosan ott tartózkodik. A családja azonban továbbra is Belgiumban él, apjával és nővérével januárban a New York Times készített interjút. Itt kiderült, hogy Abaaoud 13 éves öccsét is magával vitte Szíriába, emiatt az apja emberrablás miatt feljelentette. A 13 éves fiú, Younes Abaaoud fotói tavaly több lapban is megjelentek, a képeken katonai egyenruhában, fegyverrel pózol.

Yasmina Abaaoud, Abdelhamid nővére azt mondta, a család sosem volt kimondottak vallásos, ő maga például egyáltalán nem úgy él, ahogy azt a radikális muszlimok a nőktől elvárnák, dolgozik, és nem visel hidzsábot. Mint mondta, semmi jele nem volt, hogy az öccsei vallási fanatikusok lennének,

mielőtt az Iszlám Állam beszervezte volna őket.

Ujjlenyomatáról azonosították

A francia rendőrség a Bataclan koncertterem egyik támadóját, Omar Ismail Mostefait azonosította először. Mostefai a koncertteremben a testére erősített bombával több embert megölt, a detonáció őt magát is darabokra tépte, a rendőrök csupán az egyik leszakadt ujja alapján tudták azonosítani. Az algériai származású, 29 éves férfi Párizs egyik elővárosában született,

korábban kisstílű bűncselekmények miatt került a rendőrség látóterébe,

ekkor regisztrálták a hatóságok az ujjlenyomatát is.

Mostefait 2010-ben a titkosszolgálat is figyelni kezdte, amikor kiderült, hogy az egyik szélsőséges szervezetekhez köthető chartres-i mecsetbe jár. Egy rendőrségi jelentés szintén olyan személyek között említette, akik kapcsolatot tarthatnak terrorszervezetekkel, azonban nem találtak olyan bizonyítékot, ami elegendő lett volna a letartóztatáshoz.

Megemlékezés a Bataclan koncertteremnél Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

Lehettek bűntársai

A Le Journal du Centre francia lap szerint Mostefai a chartres-i mecsetben ismerkedett meg egy Belgiumban élő iszlamistával – a merénylő bűntársai szintén Belgiumban éltek vagy szervezkedtek –, aki beszervezte egy nemzetközi terroristahálózatba. A chartres-i rendőrkapitány, Jean-Pierre Gorges a Guardiannek azt nyilatkozta:

vagy Mostefai egy elszigetelt egyén volt, aki csak a belgiumi vagy más szervezetekkel állt összeköttetésben.”

Mostefainek 2013-ban nyoma veszett, a francia hatóságok azt gyanítják, hogy ekkor Szíriába ment, ahonnan 2014-ben tért vissza – erre utal, hogy tavaly a török hatóságok arról értesítették francia kollégáikat, hogy Mostefai Törökországban tartózkodik. A merénylő családja jelenleg is Franciaországban él, nyolc rokonát a rendőrség ezekben az órákban kérdezi ki.

Apja interjút adott

A Bataclan másik öngyilkos merénylője, a párizsi születésű Samy Amimour szintén harcolt Szíriában. Tavaly decemberben a Le Monde francia lap interjút is közölt a 28 éves férfi apjával, a szintén Franciaországban élő Mohamed Amimourral. A 67 éves férfi arról beszélt, hogyan próbálta hazacsalogatni az Iszlám Államhoz csatlakozott fiát – nem Franciaországba, hanem a család eredeti hazájába, Algériába, Európában ugyanis börtön jár a terrorszervezetekhez csatlakozó állampolgároknak.

Rendőrségi akció a merényletek után Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Mohamed elmondása szerint el is jutott a Kalifátus területére, de nem tudta meggyőzni a fiát,

hogy jöjjön vele. Samy Amimour döntésében az is közre játszhatott, hogy már 2012 óta nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben ellene terrorszervezetben való részvétel miatt.

A riportból kiderül az is, hogy az Iszlám Állam és Európa közötti átjárás könnyebb, mint bárki gondolná, Mohamedet útközben egyszer sem állították meg, vagy kérdezték ki.

Gyorsan radikalizálódott

Egyelőre nem világos, milyen szerepet töltött be a támadásokban az egyik belgiumi gyanúsított, Bilal Hadfi, akivel péntek éjszaka végeztek a francia különleges erők. A 20 éves fiatalemberről egyelőre csak annyit közöltek, hogy

feltehetően ő is Szíriában, az Iszlám Állam zászlaja alatt harcolt.

Hadfi nemzetisége egyelőre nem ismert, de belga sajtóértesülések arra utalnak, hogy Belgium állampolgára volt, és csak az utóbbi egy évben került kapcsolatba a szélsőséges iszlamizmussal. A belga források szerint Hadfi hirtelen, váratlanul radikalizálódott: idén tavasszal Szíriába ment harcolni, majd visszatért Európába, hogy részt vegyen a párizsi merényletben.

Magyarországon is átutazhatott

A párizsi nemzeti stadion melletti öngyilkos robbantás helyszínén egy Ahmad al-Mohammad nevére szóló szíriai útlevelet találtak. Az útlevél szerint al-Mohammad 25 éves volt, és az észak-szíriai Idlib városában született. Idlibet egyébként jelenleg nem az Iszlám Állam uralja, hanem a Törökország és Szaúd-Arábia támogatását is élvező Hódítás Hadserege nevű ernyőszervezet, akik márciusban foglalták el a várost. Ennek a szervezetnek a tagja az al-Kaidához köthető al-Núszra front is.

Azonban az útlevél szinte biztos, hogy hamis: hétfőn Szerbiában hatóságok letartóztattak egy férfit, akinek az útlevelében pontosan ugyanazok az adatok szerepeltek, mint a párizsi öngyilkos merénylő iratában. Szerb források szerint

mindketten ugyanattól a hamisítótól vásárolhattak hamis szíriai útlevelet.

Kedden francia rendőrségi források arra utaltak, hogy a hamis útlevélben a szíriai hadsereg egy néhány hónappal ezelőtt megölt katonájának adatai szerepelhetnek.

Szurkolók menekülnek a Stade de France stadion nézőteréről a robbanás után Forrás: MTI/AP/Christophe Ena

A hétvégén a görög hatóságok közölték: október 3-án a görögországi Lerosz szigetén szintén regisztráltak egy férfit, aki egy menekülteket szállító csónakban érkezett Ahmad al-Mohammad névre szóló útlevéllel. Pár napot töltött az egyik befogadóállomáson, de nem kért menedékjogot, hanem tovább folytatta útját Macedóniába.

Ahmad al-Mohammadot legközelebb október 8-án, Horvátországban regisztrálta az idegenrendészet, akik

vasárnap arról számoltak be, hogy innen Magyarországra utazott.

Itt azonban már nem regisztrálták, hiszen ekkor még nem volt kész a magyar-horvát határzár, és a magyar hatóságok buszokkal utaztatták a migránsokat az osztrák határig.

Egyezik az ujjlenyomat

A Reuters hétfőn jelentette, hogy a párizsi öngyilkos robbantó ujjlenyomata megegyezik azzal, amelyet október 3-án, Görögországba vettek le az Ahmad al-Mohammad nevére szóló útlevél tulajdonosától (a szerbiai letartóztatásról szóló híradásában az Independent tévesen állítja, hogy az ujjlenyomatokat még nem vetették össze). Vagyis biztosra vehető, hogy a merénylő menekültnek álcázva érkezett Európába, és Magyarországon is átutazott. A valódi személyazonossága és állampolgársága azonban még nem ismert.

Szökésben a testvérek egyike

Még szökésben van Salah Abdeslam, aki a gyanú szerint a terroristák sofőrje volt. Abdeslam bérelte és vezette azt a fekete Volkswagen Polót, amivel a támadók a Bataclan elé érkeztek. Bár a merényletek után a francia határon ellenőrzéseket hajtottak végre, Abdeslam átjutott a francia-belga határon: bár megállították, a neve ekkor

még nem szerepelt semmilyen körözési listán, ezért továbbengedték.

A határőrök beszámolói szerint Abdeslam két másik férfi társaságában utazott.

Salah Abdeslam körözési fotója Forrás: AFP/-

Abdeslamról a hatóságok annyit közöltek, hogy a francia állampolgár, de Belgiumban él. Rajta kívül körözést adtak ki még két testvére ellen, mivel hármójuk nevén volt a terroristák által használt autó. A két testvér közül az egyik, Mohamed már kézre került, sajtóértesülések szerint egyike a hétvégén Belgiumban letartóztatott hét embernek. A harmadik, Ibrahim nevű testvér pedig halott: a francia hatóságok a Comptoir Voltaire kávézó öngyilkos merénylőjeként azonosították. Salah Abdeslamhoz hasonlóan testvérei is Belgiumban élő francia állampolgárok.