Ügyvéd, cserediák, házaspár a párizsi áldozatok között

Párizs, áldozatok, Twitter
Vágólapra másolva!
Párizs gyászol. Gyászolja azt a 129 embert, akik életüket vesztették a péntek esti terrortámadásokban. Az áldozatok többsége fiatal volt, akik bulizni indultak az éjszakában: ügyvédek, cserediákok, házaspárok. Van, akit még mindig nem találnak a szerettei.
Vágólapra másolva!

Három nap telt el a párizsi tragédia óta, amelyben az eddigi adatok szerint 129 ember halt meg. A legtöbb áldozat fiatal volt, akik péntek este barátaikkal elmentek sörözni, vagy éppen egy koncerten akartak kikapcsolódni, de soha nem tértek haza.

Tizenkilenc nemzet gyászolja állampolgárait,

akikről az idő múlásával egyre több részlet derül ki.

A Facebookon és a Twitteren emlékeznek az áldozatokról Forrás: Twitter/RechercheParis

Pólókat árult a klubban

Az egyik elsőként azonosított áldozat, Nick Alexander

az Eagles of Death Metal pólóit árulta a Bataclan klubban,

amikor a lövöldözés elkezdődött. Amerikai barátnője, Polina Buckley kétségbeesetten kezdte keresni, de szombaton kora délután már tudta, hogy kedvese életét vesztette.

„Három évvel ezelőtt éppen ezen a napon pillantottalak meg. Azonnal szerelmes lettem, ahogy rád néztem. Ez volt a legtöbb szeretettel teli, legszenvedélyesebb és legeseménydúsabb kapcsolat, amiben valaha is részem volt. Te voltál a mindenem. A szeretőm, a legjobb barátom, a lelki társam” – írta ki a nő a Facebookra.

Később az is kiderült, hogyan halt meg a 36 éves férfi. Barátja, Helen Wilson – akit lábon lőttek a terroristák – elmesélte, hogy miután Nicket eltalálták, még mesterséges lélegeztetést is próbált neki adni, hogy életben maradjon. A férfi végül a karjaiban halt meg.

A mosdó mentette meg

Sok áldozat neve az után került nyilvánosságra, hogy barátaik emlékező üzeneteket kezdtek írni a Facebookra és a Twitterre. Egyikük, a 24 éves Caroline Prénat barátaival ment el a koncertre. A csapat egyik tagja azért menekült meg, mert

percekkel a lövöldözés kezdete előtt kiment a mosdóba.

Ahogy meghallotta a lövéseket, kimenekült az egyik vészkijáraton. Caroline viszont nem volt ilyen szerencsés.

Eddig 129 áldozata van a támadásnak Forrás: AFP/Miguel Medina

Egy 26 éves ügyvéd is az áldozatok között van. Valentin Ribet Londonban tanult, és egy francia ügyvédi irodánál dolgozott. Egy másik külföldi áldozat a

23 éves amerikai cserediák,

Nohemi Gonzalez. Őt nem a Bataclan klubban, hanem a Petit Cambodge étteremben érték a halálos lövések.

Az egyetem szóvivője vidám és hihetetlenül energikus személyiségnek írta le a fiatal kaliforniai lányt.

Csak bulizni ment

Gonzalez édesanyja azt mondta a CNN-nek, hogy lánya a barátaival együtt éppen az étterem előtt áll, az egyik barátnőjét is eltalálták, de ő nem halt meg. Lánya a kórházba szállítás közben, a mentőben vesztette életét.

Nohemi Gonzalez cserediák volt Párizsban Forrás: Facebook/ RIP Nohemi Gonzalez

Nohemi hetekkel korábban elvesztette a mobiltelefonját, és nem volt pénze újat venni. Édesanyja küldött neki pénzt, de még nem vett másikat. Amerikában élő barátja így

a Facebookról tudta meg, hogy kedvese már nem él.

Az áldozatok között volt a Universal Music francia részlegének három alkalmazottja is, Thomas, Mary és Manu. Halálukat a vállalat elnöke jelentette be a Twitteren.

Új állását ünnepelte

A halottak között rengeteg a külföldi. Egyikük, a chilei Luis Felipe Zschoche Valle nyolc éve élt Párizsban feleségével, és zenészként dolgozott. A 33 éves férfiról zenekara, a Captain Americano is megemlékezett, Facebook-oldalukra egy képet is kiposztoltak róla. A két másik chilei áldozat anya és lánya, a 61 éves Patricia San Martin Nunez és a 35 éves Elsa Veronique Delplace. Mindketten Chile mexikói nagykövetének rokonai voltak.

Delplace azt ünnepelte, hogy kedden lejárt a két hónapos próbaideje, és felvették a munkahelyére. Egy kisfia volt.

Tragikus vége lett egy házasságnak is: a nemrég nősült 37 éves Amine Ibnolmobarak a feleségével együtt volt a koncerten. Ő meghalt, neje kritikus állapotban került kórházba. Az építész végzettségű muszlim férfi éppen az olyan terroristák ellen harcolt, akik végeztek vele.

– mondta róla volt tanára.

Doktorit akart végezni

Egy olasz egyetemista a barátjával, a barátja húgával és az ő kedvesével ment el a koncertre. A többieket kimentették, a 28 éves Valeria Solesin azonban életét vesztette. Mindannyian a bejáratnál álltak, amikor a lövöldözés elkezdődött. A Velencében született lány a doktoriját végezte a Sorbonne-on, demográfiával foglalkozott.

Megemlékezés a párizsi áldozatokra Forrás: AFP/Miguel Medina

Vasárnap este még mindig 20-30 olyan áldozat volt, akiket nem sikerült azonosítani, sok embert pedig a rokonaik keresnek az interneten. A Twitteren a #rechercheParis hashtag alatt azoknak a fotóját közlik, akiket még mindig nem találnak.

Nem mozdult, megmenekült

Az áldozatok tragédiája mellett néhány csodálatos megmenekülésnek is híre kelt. Isobel Bowdery a Facebookra írt hosszú és megrendítő beszámolót arról, amit a Bataclan klubban átélt.

you never think it will happen to you. It was just a friday night at a rock show. the atmosphere was so happy and...

Posted by Isobel Bowdery on Saturday, 14 November 2015

„Nem csak terrortámadás volt, mészárlás. Több tucat embert közvetlenül előttem lőttek le. Vértócsák borították a padlót.

Összetört jövők, családok szíve szakadt meg egy pillanat alatt. Sokkos állapotban és egyedül, egy órán keresztül halottnak tettettem magam” – írta a lány.

Elengedték, mert hitt Istenben

Egy chilei férfi azt mesélte a rendőröknek, hogy az egyik merénylő megkérdezte, hisz-e Istenben. Erre azt válaszolta, hogy igen. Majd arra volt kíváncsi, hogy francia-e. Erre elmondta, hogy chilei. A terrorista ekkor elengedte a férfit.

A legdöbbenetesebb menekülés egy francia férfival történt. A mellette álló merénylő többször is

belerúgott, hogy ellenőrizze, él-e még.

Amikor nem mozdult, továbbment, a férfi viszont életben maradt – műlába volt.