Bekerítenék a terroristákat, a kurdok is segíthetnek

Vágólapra másolva!
Az Iszlám Államot vissza kell szorítani a török határtól – ez a célja a török és amerikai hadműveleteknek, amelyek a térségben kezdődnek hamarosan. Korábban erre azért nem volt lehetőség, mert Törökország nem nézte jó szemmel a kurd fegyveresek határ menti előretörését.
Vágólapra másolva!

A párizsi merényletek óta felpörgött a diplomácia, és a The Telegraph információi szerint Törökország már nem akadályozza meg, hogy részben kurd fegyveresek szorítsák vissza az Iszlám Államot a török határ mentén. A pálfordulás azért is meglepő, mert nyáron még hatalmas erőket mozgatott meg Törökország az Iszlám Állam ellen harcoló kurdok ellen: Észak-Irakban egy támadás alkalmával például harminc F-16-ost vetettek be ellenük.

Bezárnák a kaput

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek már csak egyetlen nemzetközi "kijárata" maradt. A török határ mentén egy nagyjából 100 kilométeres sávot – az úgynevezett "Marea-vonalat" – és az attól délre elterülő vidéket ellenőrzik.

A török határral való érintkezés azért is fontos a szervezet számára, mert így tudnak terroristákat kijuttatni Szíriából például Európába, hogy a párizsihoz hasonló támadásokat kövessenek el. Az Iszlám Állam propagandájának hatása alá kerülő nyugati fiatalok ugyanezen az útvonalon jutnak be Szíriába.

Ha a határtól elvágják a terrorszervezetet, ez a ki-be járkálás szűnhet meg.

A két irányból induló hadműveleteket török és amerikai harci repülőgépek támogatják majd. Ha David Cameron brit miniszterelnöknek sikerül a londoni ellenzéket is meggyőznie, akkor brit Tornado típusú vadászbombázók is csatlakozhatnak a művelethez.

Nincs felhatalmazás

A brit légierőnek jelenleg csak észak-iraki célpontok bombázására van parlamenti felhatalmazása, de a Telegraph információi szerint a miniszterelnök még karácsony előtt el akarja fogadtatni a szíriai beavatkozást lehetővé tevő szabályt.