55 embert fejeznek le egyetlen napon Szaúd-Arábiában

kivégzés, lefejezés, Szaud-Arábia
Vágólapra másolva!
A napokban 55 emberen hajtják végre a halálos ítéletet Szaúd-Arábiában; a hivatalos indoklás szerint terroristákról van szó, akik száz civilnek és a biztonsági erők 71 tagjának a meggyilkolásáért felelősek.
Vágólapra másolva!

A várható kivégzésekről az Okaz című szaúdi lap adott hírt, azt azonban nem írta meg, hogy pontosan mikor fejezik le az elítélteket.

Hétfőn az al-Ríjád című félhivatalos lap is megírta, hogy hamarosan kivégeznek 52 „terroristát”, de a cikket azóta eltávolították az újság internetes oldaláról – jelentette a brit Guardian és több külföldi sajtóorgánum is.

Állítólagos terroristák

Az Okaz szerint az elítéltek egy része az al-Kaida tagja. Vannak közöttük olyanok is, akik Avamijából, egy többnyire síiták lakta keleti tartományból származnak, ahol a kormányzat leverte az egyenlő jogokat követelő tüntetéseket.

Idén már eddig legalább 151 embert végeztek ki Szaúd-Arábiában Forrás: Youtube / 2012reeem

Az Amnesty International úgy véli, hogy a kivégzésekről szóló híreket komolyan kell venni, Szaúd-Arábiában ugyanis a nemzetközi emberjogi szervezet becslései szerint idén legalább 151 emberen hajtották végre a halálos ítéletet – ez a legmagasabb szám 1995 óta.

Tavaly valószínűsíthetően 90 embert végeztek ki – emlékeztetett a BBC.

A síita ellenzékiek között van három olyan is, aki még fiatalkorú volt, amikor halálra ítélték. Egyikük esetéről az Origo is beszámolt.