Bankadót készül bevezetni Lengyelország

Vágólapra másolva!
Bankadót készül bevezetni Lengyelország januárban, amit az év folyamán később a kiskereskedelmi áruházláncokra kivetett adó követ majd - közölte Henryk Kowalczyk tárca nélküli miniszter, a miniszterelnöki tanács elnöke.
Vágólapra másolva!

A bankadóról szóló törvénytervezetet a jövő héten teszik közzé - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy

az áruházláncokra kivetni tervezett adó esetében viszont még több javaslatot is mérlegelnek,

egyebek között annak progresszívvá tételét.

Pawel Szalamacha pénzügyminiszter a héten csütörtökön 6,0-6,5 milliárd zlotyra becsülte a költségvetés várható bevételét a banki eszközértékre kivetni tervezett 0,39 százalékos adóból. A nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt számos magas rangú illetékese korábban 5 milliárd zloty körüli összegre tette a várható költségvetési bevételt.

A kiskereskedelmi láncokra tervezett adót viszont valamikor a jövő év folyamán vezetnék be,

mivel "a felvetett javaslatok sokaságára való tekintettel, ezt a munkát már nehéz lenne az év végéig befejezni" - fogalmazott az interjúban a miniszter.

Az elképzelés egy 2 százalékos adó kivetése lenne a 250 négyzetméternél nagyobb hasznos alapterületű kiskereskedelmi üzletek forgalmára, de egyre népszerűbbnek tűnik a progresszív adó bevezetésének a gondolata - jelezte a tévéinterjúban Henryk Kowalczyk tárca nélküli miniszter, megjegyezve, hogy az adót valamikor az év elején vezetnék be, de "amilyen hamar csak lehet".