Nem repülnek Szíria fölé a törökök

Az orosz védelmi minisztérium hivatalos internetes honlapján közreadott, a szíriai Latakia melletti Hmeimim légi támaszpontján készített kép egy Szu-24 orosz vadászbombázóról. Török harci gépek lelőttek egy ilyen típusú Szu-24 orosz vadászbombázót a török-szíriai határ térségében
Vágólapra másolva!
A török harci repülőgépek nem repülnek át Szíriába, cserébe állítólag az orosz légierő is leállítja a török határ közelében folytatott hadműveleteit. Egy török lap azt írja, hogy a döntést is közösen hozta meg a két állam.
Vágólapra másolva!

Amíg nem építik újjá a két hadsereg közötti kommunikációs kapcsolatokat, "fokozott óvatossággal" repülnek az orosz és a török légierő repülőgépei a török–szír határ menti térségekben - írja nevük elhallgatását kérő forrásokra hivatkozva a Hürriyet című török lap. Információik szerint a török harci gépek nem is repülnek át Szíria területére egy darabig.

Cserébe állítólag az oroszok is elkerülik a határvidéket.

Kedden egy török vadászgép lelőtte az orosz hadsereg Szu-24-es vadászbombázóját. Máig nem tudni, hogy pontosan mi történt. Az oroszok azt állítják, hogy repülőjük szíriai légtérben volt, amikor találat érte, a törökök szerint viszont országuk légterében lőtték ki a gépet.

A lezuhant vadászgép egyetlen túlélő pilótája azt mondta, hogy nem figyelmeztették őket a támadás előtt, a törökök erre bemutattak egy szerintük ezt bizonyító hangfelvételt.

A zuhanó Szu-24-es a szír–török határvidék fölött Forrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Fatih Aktas

A török haderő gépei hivatalosan az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni nemzetközi, amerikai vezetésű légi hadjáratban vettek részt eddig, a szélsőségesek állásainak bombázása miatt repültek át az elmúlt időszakban többször is Szíriába.

Az oroszok Bassár el-Aszad szír elnök kérésére, az ő oldalán avatkoztak be a polgárháborúba szeptember 30-án. Az orosz repülők nemcsak az Iszlám Állam erőit bombázzák saját támadásaikban, hanem

a nyugati támogatást élvező felkelőket is.

A török–szír határ mentén, Latakia tartomány északkeleti részén szíriai türkmének élnek, akik a törökök szövetségesei, és etnikailag is török eredetűek. A támadás után a türkmén felkelők egyik vezetője azt állította, hogy fegyvereseik a levegőben lőtték le a gépből katapultáló, ejtőernyővel ereszkedő pilótákat. Később kiderült, hogy az egyik pilóta életben maradt az incidens után.

Ahhoz képest, hogy az oroszok állítólag leállítják határ menti repüléseiket, tegnap kifejezetten aktívak voltak a szíriai türkmének által uralt térségben. Az orosz és a szíriai fegyveres erők "megsemmisítették" azokat a szíriai lázadócsoportokat, amelyek a kedden a török légierő által lelőtt orosz vadászbombázó becsapódásának térségében tevékenykedtek - közölte Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője csütörtökön.