Veszélyes az utcára lépni Pekingben

Peking, 2015. január 15.
Sűrű szmog lepi a pekingi Tiltott Várost, azaz a Császári Palotát, a Ming és Csing dinasztiabeli császárok téli lakóhelyét Pekingben 2015. január 15-én. A legfrissebb mérések szerint 500 mikrogramm felett van azoknak a finom porsz
Peking, 2015. január 15. Sűrű szmog lepi a pekingi Tiltott Várost, azaz a Császári Palotát, a Ming és Csing dinasztiabeli császárok téli lakóhelyét Pekingben 2015. január 15-én. A legfrissebb mérések szerint 500 mikrogramm felett van azoknak a finom porszemcséknek a mennyisége egy köbméter levegőben, amelyekből már 25 mikrogramm is veszélyes az egészségre. (MTI/EPA/Vu Hong)
Vágólapra másolva!
Veszélyes szintet ért el a légszennyezettség szombaton Pekingben, miután szmog borította el az ország nagy részét.
Vágólapra másolva!

Az amerikai nagykövetség közölte, hogy a 2,5 mikronnál kisebb átmérőjű részecskékből álló szálló por mennyisége helyi idő szerint délben 391 mikrogramm volt köbméterenként. Az Egészségügyi Világszervezet a köbméterenkénti 25 mikrogramm felett már veszélyesnek tartja a szintet.

A szürke szmog pénteken lepte el a fővárost, a látótávolság néhány száz méterre csökkent – számolt be az AP amerikai hírügynökség.

A sűrű szmogban alig látszik a Tiltott Város Forrás: MTI/EPA/Vu Hong

Keddig nem is lesz jobb

A környezetvédelmi minisztérium előrejelzése szerint a helyzet nem fog javulni legalább keddig Peking térségében, a keleti Santung tartományban és az ország középső részén fekvő Henan tartomány északi részén.

Akkor várható erős északi szél, ami kisöpörheti a szmogot. A minisztérium azt tanácsolja a lakosságnak, hogy addig tartózkodjon zárt helyen.

A hatóságok szerint a légszennyezés legfőbb oka a tél kezdetével beindult széntüzeléses fűtés. Környezetvédelmi ellenőrök fogják vizsgálni, hogy mely gyárak bocsátanak ki illegálisan káros gázokat.

Korábban a hatóságok bezáratták a szabálytalanul működő gyárakat, és a közutakon naponta váltva csak a gépjárművek fele közlekedhetett. Az ilyen intézkedések sokat ártanak a gazdaságnak, és csak ritkán alkalmazzák őket.