EU-csúcs: Magyarországnak nem kell menekültet befogadnia

nk20151120
Migránsok torlódtak fel a görög-macedón határon, Idomeni falunál. A környező országok határőrizeti szigorítása miatt várhatóan még nagyobb embertömeg halmozódhat fel a térségben
Vágólapra másolva!
A vasárnap elfogadott zárónyilatkozatnak nem része, hogy a migránsokat az Európai Unió országai között kötelezően szét kellene osztani - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió és Törökország vezetőinek vasárnap Brüsszelben tartott rendkívüli csúcstalálkozója után. Az EU hárommilliárd euróval támogatja a szír menekültek törökországi ellátását, Törökország pedig erőfeszítéseket tesz majd a migráció megfékezésére.
Vágólapra másolva!

Zárónyilatkozatban fogadták el vasárnap az uniós és a török vezetők brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozóján azt a közös akciótervet, amely a remények szerint kulcs lehet a menekültválság megoldásához, és felgyorsíthatja Törökország uniós csatlakozását is.

Törökország erőfeszítéseket tesz az Európába irányuló illegális migráció megfékezése érdekében,

az EU pedig 3 milliárd euróval támogatja a szíriai menekültek törökországi ellátását.

A tizenegy pontos zárónyilatkozatban szerepel egyebek közt a terrorizmus elleni közös fellépés, a kül- és biztonságpolitikai párbeszéd megújítása - mondták török és uniós vezetők a vasárnapi csúcstalálkozó után.

Vizumliberalizáció és visszafogadási egyezmény

A török EU-csatlakozási folyamatban december 14-én megnyitják a gazdaság- és pénzügypolitikáról szóló 17. tárgyalási témafejezetet, 2016 első negyedévében pedig további fejezetek tárgyalására nyílhat lehetőség.

Az elfogadott akcióterv része a vízumliberalizáció is, amely

2016 októberétől könnyítheti meg a török állampolgárok unióba való belépését.

Törökország elkötelezett a vízummentesség érdekében szükséges lépések megtétele mellett, amelyek állásáról jövő márciusban uniós jelentés készül.

2016 júniusában lép hatályba az EU-török visszafogadási egyezmény, melynek értelmében

visszaküldhető Törökországba az a menedékkérő, aki az unió területén nem kapott menekültstátust.

Törökország vállalta, hogy a határain keresztül illegális úton nem enged migránsokat az unió területére, és visszafogadja az onnan visszaküldötteket.

A magyar szempontok is érvényesültek

Orbán Viktor a tanácskozás után azt mondta, hogy

A magyar szempontokat ezzel sikerült érvényesíteni - erősítette meg a kormányfő. A nyilatkozat világos garanciát ad Magyarország számára, hogy senkit sem kell kötelező jelleggel befogadnia - nyilatkozott a miniszterelnök.

Így nézett ki egy hete a görög-macedón határ Idomeni falunál. A környező országok határőrizeti szigorítása miatt várhatóan még több menekült zsúfolódik össze a térségben Forrás: AFP/Sakis Mitrolidis

Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a nagyhatalmak jó megállapodást kötöttek, hiszen

Az elfogadott szöveg nem tér ki arra, hogy a migránsok áttelepítését milyen számban és milyen módszerrel képzelik el, de erre egyértelmű szándék mutatkozott a jelenlévő vezetők között - közölte a miniszterelnök.

Magyarország is ad 18 millió eurót

Az unió által Törökországnak felajánlott,

a menekültek ellátását segítő 3 milliárd eurós pénzügyi keret kétéves periódusra szól

- mondta a kormányfő, aki emberiességi szempontból helyesnek tartotta a Magyarország 18 milliós hozzájárulását, az összeget pedig méltányosnak nevezte a nemzeti össztermék arányaihoz képest.