Uniós csatlakozást akar Törökország a menekültek megfékezéséért

TUSK, Donald; Orbán Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az EU-török csúcstalálkozón Brüsszelben
Vágólapra másolva!
Partner kíván lenni Törökország a migrációs válság megoldásában, és abban bízik, hogy a vasárnapi EU-török csúcstalálkozóval felgyorsulhat az unióhoz való csatlakozás folyamata - mondta Ahmet Davutoglu török kormányfő a megbeszélésen.
Vágólapra másolva!

Az unió vezetői ugyanakkor világossá tették, hogy az erős határvédelem mellett a médiaszabadság és az emberi jogok kibővítését várják Ankarától.

2,2 millió menekült Törökoszágban

Davutoglu történelmi találkozásnak, "új időszámítás kezdetének" nevezte az EU 28 tagállamának vezetőivel való találkozást. Hangsúlyozta, hogy bár a migránsok nagy számban Törökországon keresztül lépik át az unió határát,

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke vízválasztónak nevezte a vasárnapi találkozót, mivel azonnali döntést kell hozniuk az összegyűlt állam- és kormányfőknek a migrációs válság megoldása érdekében.

Elmondta, hogy az idén 1,5 millió migráns érkezett az unió területére,

legtöbbjük Törökországon keresztül lépte át az unió határát. Megfogalmazása szerint a vasárnapi találkozó az unió részéről a Törökországgal való szolidaritás kifejezése.

Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az EU-török csúcstalálkozón Brüsszelben Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

Nagy nyomást jelent az illegális bevándorlás

Tusk hangsúlyozta, hogy együttesen kell megoldani a mindenkire nagy nyomást helyező illegális bevándorlási problémát. Reményét fejezte ki, hogy ebben a törekvésben Törökország partner lesz, ahogy abban is,

hogy lépéseket tesz a médiaszabadság és az emberi jogok kibővítése terén.

Kiemelte, hogy a vasárnapi tárgyalás nemcsak a migrációs kérdés megoldásáról, hanem a kétoldalú kapcsolatok szorosabbra fűzéséről is szól. Ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy az unió felélénkíti és elmélyíti a párbeszédet Törökország csatlakozási folyamatában, és hogy ennek egyik legfontosabb lépése lehet a vízumliberalizáció.