Svédországban eltűnt 14 ezer menekült

migráns menekült horvát szerb határ

fele se szív
Nem tudunk befogadni több menekültet – mondta a francia kormányfő.
Vágólapra másolva!
A svéd hatóságok bevallották, hogy fogalmuk sincs, hová tűnt 14 ezer ember, akire a menekültpolitikai szigorítás miatt kitoloncolás várt volna. Valószínűleg sokan közülük elhagyták az országot, a többiek pedig egyszerűen illegalitásba vonultak.
Vágólapra másolva!

A svéd migrációs hivatal október végén 21 748 ember deportálásáról döntött – ez a legmagasabb szám az ország történetében – írta a The Local az Aftonbladetre hivatkozva.

Közülük 14 140 emberről nem tudják a hatóságok, hogy hol tartózkodik. „Egyszerűen fogalmunk sincs, hol vannak” – vallotta be a lapnak Patrik Engström, a határrendőrség vezetője.

21 ezer menekült deportálásáról dönöttek a svéd hatóságok Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A többiek menekültközpontokban, őrizetben vagy a lakóhelyükön várják, hogy elszállítsák őket.

Szigorítottak

Svédország is szigorított a határellenőrzésen, a kormányzat pedig bejelentette, hogy mindenkinek távoznia kell, aki illegálisan érkezett az ország területére.

A The Local már májusban beszámolt arról, hogy a kitoloncolás helyett egyre többen választják az illegalitást. Tavaly például csak a kiutasítottak 41 százaléka hagyta el valóban az országot. A lap akkor a rendőrségtől úgy értesült, hogy az „eltűntek” döntő többségére a dublini egyezmény vonatkozott volna – vagyis abba az EU-tagállamba küldték volna vissza, ahol menekültként regisztrálták. Ez a legtöbb esetben Olaszország vagy Görögország.