Szigorúbb terrorszűrést akar az osztrák kormány

rakka iszlám állam isis terror fegyver
Kétezer dzsihadista lehet még Rakkában.
Vágólapra másolva!
Szigorúbb szabályozással védekeznének az osztrákok a terrorveszély ellen: az új államvédelmi törvénnyel gyorsabb és könnyebb lenne gyanúsítottak kiszűrése, akiket már nem csak rendőrök figyelhetnek meg.
Vágólapra másolva!

Több hetes vita után megállapodott az osztrák kormánykoalíció az új államvédelmi törvénytervezetről.

Tovább tárolják

A szigorúbb törvénnyel a rendőrség egyszerűbben szűrheti ki a gyanúsnak tartott, szélsőséges személyeket és csoportokat, a róluk tárolt adatmennyiséget pedig két évig is őrizhetik.

Bizalmi források

Újítás, hogy a rendőrséget a kötelékhez nem tartozó bizalmi emberek segíthetik,

a nyomozási folyamatot pedig a belügyminisztériumtól független jogvédelmi szenátus követi majd nyomon.

Az új államvédelmi törvény tervezete december elsején kerül a parlament belpolitikai bizottsága elé. A parlament január végéig dönthet róla, a törvény pedig 2016 júliusától léphet érvénybe.

Vannak barátaik

Ausztriában legalább ezren szimpatizálnak az Iszlám Állammal.

Szimpatizánsok vannak, az Iszlám Állam viszont nem aktív az osztrák terrorelhárítás szerint. Volt katonáik azonban megjelenhettek Ausztriában Forrás: Origo

Peter Gridling, az osztrák terrorelhárítási hivatal igazgatója szerint annak nincs viszont nyoma, hogy a terrorszervezet aktív lenne az országban.

Fanatikusok a szomszédban?

A Der Standard értrsülései jelenleg hetven egykori IÁ-katona él osztrák területen, aki korábban Szíriában harcolt – főként csecsen és boszniai származású férfiak.