Fontos szerződést kérdőjelezett meg az orosz duma

Vágólapra másolva!
Oroszországnak jogában áll nem alkalmazni az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntéseit, ha azok ellentétesek az orosz alkotmánnyal - erről fogadott el törvényt az orosz parlament alsóháza. A Jukosz-ügy kárpótlása miatt mondanák fel részben tagságukat az Európa Tanácsban.
Vágólapra másolva!

A 438 fős dumában 434-en szavaztak igennel, így az első olvasásban elfogadott törvény előbbre helyezi az orosz alkotmánybíróság illetékességét az Európa Tanács igazságügyi szerve, az Emberi Jogok Európai Bíróságának illetékességénél. Ha tehát Oroszországban a hatóságok alkotmányellenesnek találják egy strasbourgi ítélet végrehajtását, az új törvény értelmében

nem kell végrehajtaniuk azt.

"Ez problémás" - kommentálta a szavazást Strasbourgban Daniel Holtgen, az Európa Tanács főtitkárának, Thorbjorn Jaglandnak a szóvivője. Hozzátette, hogy a keddi szavazás még nem jelenti a törvény végleges elfogadását.

Strasbourg, Emberi Jogok Európai Bírósága Forrás: AFP

"Ez nem vet véget az orosz hatóságokkal való konstruktív párbeszédünknek" - mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy a főtitkár kapcsolatban marad a duma képviselőivel, remélve, hogy sikerül rábírni őket álláspontjuk felülbírálására.

Az orosz alkotmánybíróság már júliusban hangsúlyozta a strasbourgi bíróság döntéseivel szembeni elsőbbségét.

A kedden jóváhagyott törvény értelmében például azt a döntést sem kell végrehajtani Oroszországban, ami 1,9 milliárd eurós kártérítés kifizetésére kötelezi az államot a 2004-ben pénzügyi csalás vádjával szétdarabolt Jukosz vállalat ügyében. A strasbourgi ítélet szerint pénz jár a volt részvényeseknek,

közöttük az ellenzéki Mihail Hodorkovszkijnak is.

Vjacseszlav Liszakov, a Vlagyimir Putyin elnököt támogató Egységes Oroszország párt képviselője szerint "a törvény lehetővé teszi a kormány számára, hogy megvédje a jogait, ha egy nemzetközi szervezet döntése ellentétes a nemzet érdekeivel".

Mihail Hodorkovszkij Forrás: AFP/Michael Kappeler

A törvény ellen szavazó kisszámú képviselők egyike, Dmitrij Gudkov szerint a törvénynek megvan az a veszélye is, hogy feljogosítja Moszkvát: ne csak a strasbourgi határozatok, de úgy általában a nemzetközi jog alkalmazásáról is maga döntsön. A képviselő emlékeztetett, hogy 1996-ban Oroszország is aláírta az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

A hágai Nemzetközi Döntőbíróság 2014-ben úgy döntött, hogy Moszkvának 50 milliárd dollár (37 milliárd euró) kárpótlást kell megfizetnie a Jukosz részvényesei számára. Oroszország azonban elutasította az ítélet végrehajtását, Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy Moszkva megvédelmezi az érdekeit. Válaszul

több orosz bankszámlát és vagyontárgyat zároltak Franciaországban és Belgiumban.

Októberben a duma olyan törvényt fogadott el, amely felhatalmazza a moszkvai vezetést, hogy "kölcsönösségi alapon" Oroszországban vezetett külföldi bankszámlákat és vagyontárgyakat zároljon.