Embercsempész-hálózatot számolt fel az Europol

Vágólapra másolva!
Egy két éve működő embercsempész-hálózatra csaptak le a görög, a magyar, a brit, a svéd és az osztrák rendőrök. A bűnszervezet naponta száz migránst szállítottak Ausztriába.
Vágólapra másolva!

Lecsaptak egy 2013 óta működő, és naponta 100 migránst csempésző hálózatra a görög, brit, svéd, magyar és osztrák bűnüldözési szervek szerdán - közölte az akciót összehangoló Europol.

A nyomozás jelenlegi állása szerint

a bűnszervezet tízmillió eurós bevételre tett szert,

és elsősorban szíriai menekülteket vitt Törökországból Görögországon, Macedónián, Szerbián és Magyarországon keresztül Ausztriába, ahonnan a migránsok más célállamok felé folytatták útjukat.

A szerdai művelethez szükséges európai elfogató parancsokat Szalonikiben állították ki. Az akció során összesen 23 embert vettek őrizetbe: tizenhármat Görögországban, kettőt Svédországban és hetet Ausztriában. Az embercsempészek vezetőjét Liverpoolban kerítették kézre.

Görög sofőrök, albán szervező

Az embereket az adott útszakaszoknak megfelelően mikrobusszal vagy kisteherautóval szállították - mondta Silvia Strasser, az osztrák szövetségi nyomozóhatóság szóvivője. A szállítást főként görög állampolgárok végezték, míg a szervezést egy albán irányította, aki szoros együttműködésben állt a bűnszervezet fejével - tájékoztatott az Europol.

A csempészek központja Görögországban volt, és ezzel a központtal léptek kapcsolatba a Törökországban lévő, vagy más, az EU felé tartó migránsok. A szervezet széleskörű szolgáltatásokat nyújtott.

A szállításon felül szállást és hamis úti okmányokat is biztosítottak,

szolgáltatásaikat pedig készpénzben, vagy pénzátutalással váltották meg a migránsok.