Száz kilométeres kerítés épült a horvát-szlovén határra

migráns menekült menekültek migránsok szlovénia határ
Migránsok a horvát- szlovén határon 2015 októberében.
Vágólapra másolva!
Majdnem száz kilométernyi kerítést építettek a szlovénok a Horvátországgal közös határra.
Vágólapra másolva!

Három hét alatt majdnem száz kilométer pengés drótkerítést húzott fel Szlovénia Horvátországgal közös határán, noha korábbi bejelentések szerint csak 80 kilométernyi kerítést terveztek kiépíteni - közölte a Hina horvát hírügynökség szerdán.

A szlovén belügyminisztérium közleménye szerint

tizenegy határ menti járás területén 96,5 kilométer kerítés épült,

és folytatódnak a munkálatok. A technikai akadályokat olyan helyeken állította fel a hadsereg, amelyek kevésbé őrzöttek, továbbá a határfolyók partján.

Nem akarnak gyűjtőközponttá válni

A kerítés építéséről Miro Cerar baloldali kormánya november 9-én hozott döntést, amikor a Szlovéniába érkező migránsok száma még meghaladta a napi hatezret. Ez a szám az utolsó egy hétben kétezerre csökkent.

Száz kilométeres kerítés épült a horvát-szlovén határra Forrás: AFP/Jure Makovec

Az intézkedést a kabinet azzal magyarázta, hogy nem akarnak gyűjtőközponttá válni, amennyiben Ausztria, Németország és más nyugat-európai államok úgy döntenének, hogy nem fogadnak több migránst.

280 ezren másfél hónap alatt

Szlovéniában a legfrissebb adatok szerint

október közepe óta 283 749 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba,

csak novemberben 164 313-at. Vasárnap 2843, hétfőn 4274, kedden 1100 migráns lépte át a horvát-szlovén határt. Ausztriába október 20. óta 272 852 közel-keleti menekült távozott Szlovéniából.

A horvát belügyminisztérium adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár szeptember közepén történt lezárása óta Horvátországban 461 807 ezer embert vettek nyilvántartásba. Kedd éjféltől szerda 9 óráig 943-en lépték át a szerb-horvát határt.