A német hadsereg beavatkozik Szíriában

POLITICS POL Defence Treaties_and_International_Organisations jetfighter mountains AFGHANISTAN:AFG action single SQUARE FORMAT A  Bundeswehr tornado flies over the Bundeswehr camp   Camp Marmal as it prepares for landing after a surveillance mission near
Képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
A német törvényhozás alsóháza, a Bundestag pénteken a várakozásoknak megfelelően nagy többséggel megszavazta a kormány előterjesztését arról, hogy a hadsereg közvetlen támogatást nyújtson az Iszlám Állam terrorszervezet szíriai állásai elleni légi csapásokhoz.
Vágólapra másolva!

A szavazáson a 630 tagú Bundestag 598 képviselője vett részt. A kormány előterjesztését 445-en támogatták, 146-an ellene szavaztak, és 7 képviselő tartózkodott. A Bundeswehr a törvényhozási felhatalmazás révén egyelőre egy évig vehet részt a több mint 60 országot összefogó nemzetközi koalíció szíriai légi csapásainak támogatásában. A küldetés célja az Iszlám Állam további terjeszkedésének megakadályozása.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Johannes Eisele

A Bundeswehr egy 1200 fős kontingenst állít ki a misszióra, amelyre

134 millió eurót biztosít a kormány.

A német hadsereg elsősorban műholdas és légi felderítést végez, és egy fregatt csatlakozik a Charles de Gaulle francia repülőgép-hordozó hajó védelmét biztosító nemzetközi hajórajhoz. A küldetés napokon belül elkezdődik. Az 1955-ben alapított Bundeswehr mindössze harmadik alkalommal vesz részt támadó hadműveletben.