Politikai káoszt hozhat a baloldal veresége

Tizenhat év után vesztett a baloldal a venezuelai választásokon. Az elnök magyar idő szerint hétfő reggel elismerte pártja vereségét.
Vágólapra másolva!
A 16 éve hatalmon lévő Szocialista Párt vereségét jelzik előre a felmérések Venezuelában, de ez nem jelenti azt, hogy az ellenzék fog nyerni. A kormánypárt semmilyen eszköztől sem riad vissza, mivel nem lesznek nemzetközi megfigyelők, így a csalás sem kizárt. A kampányban egy ellenzéki jelöltet is agyonlőttek. A gazdasági összeomlás szélén álló országban csak egy forradalmi hangulat kényszeríthetne ki jelentős változást.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli izgalmasnak ígérkezik a venezuelai parlamenti választás, mivel Nicolas Maduro elnök kormányon lévő Szocialista Pártjának (Partido Socialista Unido de Venezuela, PSUV) többsége veszélyben van a 167 fős nemzetgyűlésben.

Az országban elharapódzó gazdasági és humanitárius válság hatására

a PSUV népszerűsége egyre csökken

az ellenzékben lévő Demokratikus Egység (Mesa de la Unidad Democrática, MUD) javára.

Maduro elnök hívei egy kampánygyűlésen. A felmérések szerint nem lesz többségük Forrás: AFP/Juan Barreto

Csalás

Bár van felmérés, amely azt mutatja, hogy a kormánypárt vereséget fog szenvedni a december 6-i parlamenti választáson, az ellenzék csalástól tart – mondta az Origónak Nagy Sándor Gyula. A Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója szerint egyelőre még azt sem lehet tudni, hogy

lesznek-e nemzetközi megfigyelők a voksoláson.

Ha nem lesznek, az egyértelműen a visszaéléseknek kedvezhet – mondta.

Az egyik ellenzéki képviselő-jelöltet az egyik választási gyűlésen lőtték le. Ebből látszik, hogy a kampány nem tekinthető tisztának – vélekedett Nagy Sándor Gyula. A mostani helyzetben az számít igazán meglepőnek, hogy Mauricio Macri argentin és Dilma Roussef brazil államfők figyelmeztették a venezuelai kormányt, hogy a tartsa be a jogszabályokat.

Az ellenzéknek most jó esélye van a sikerre, mivel nagyon nagy az elégedetlenség a latin-amerikai országban Forrás: AFP/Luis Robayo

Vécépapír sincs

Maduro támogatói félnek attól, hogy megszűnik a parlamenti többségük, ráadásul Hugo Chávez halála óta a venezuelai baloldal elveszítette a meghatározó személyiségét.

A problémákat csak növeli a gazdaság tragikus helyzete,

amit az olajárak jelentős zuhanása idézett elő – mondta az elemző. Gyakorlatilag elfogyott a venezuelai állam pénze, így még vécépapírt sem kapni az országban.

Hol a rendszer vége?

Ha az ellenzéknek sikerülne nyernie, az még nem jelentené a mostani rendszer végét, mivel Maduro ellenfeleinek a parlamenti többség mellett az elnöki posztot is meg kellene szerezniük. Bár a gazdasági helyzet katasztrofális a chavista baloldal még mindig nagyon komoly támogatottsággal rendelkezik az állami alkalmazottak nagy száma miatt.

A kormánynak sok esetben elég csak kicsit csalnia,

amíg nem lesz forradalmi hangulat az országban – mondta Nagy Sándor Gyula.

Hugo Chávez halála óta Venezuelában egyre mélyül a gazdasági válság Forrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Carlos Becerra

Betiltott ellenzéki médiumok

A rendkívül szoros, 2013-as elnökválasztások megnyerése óta Maduro elnök népszerűsége folyamatosan esik. A jelenlegi elnökből sokak szerint

hiányzik Chávez karizmatikus fellépése

és a politikához való érzéke, és ez komoly gazdasági problémákkal is kiegészül. Az elégedetlenséget a bűncselekmények magas száma, a nem megfelelő közellátás (áram- és vízszolgáltatás, kórházi ellátás) is növeli. Az elégedetlenséget jelzi, hogy 2014-ben már kormányellenes tüntetések is voltak.

A kormány az Egyesült Államokat és az ellenzéket okolja Venezuela jelenlegi gazdasági helyzetéért. Továbbá nyomást gyakorol a választási tanácsra és a legfelsőbb bíróságra is, hogy megakadályozza néhány ellenzéki jelölt részvételét. Ezenkívül nem hosszabbította meg több ellenzéki média műsorszórási engedélyét sem.

A kormánypártok nagyrészt az állami hivatalnokoknak köszönhetik erős bázisukat Forrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Carlos Becerra

Maduro nagyon népszerűtlen

A Pew Research felmérése is azt mutatja, hogy a lakosság is egyre elégedetlenebb az ország helyzetével. Míg 2013-ban csak 57 százalék válaszolta azt, hogy elégedetlen az országban zajló folyamatokkal, addigra mostanra ez az arány 85 százalékra emelkedett. 92 százalék az óriási inflációt tartja az egyik legnagyobb problémának, 85 százalék a munkalehetőségek hiányát, míg 84 százalék az alapvető áruk hiányát.

A kormánypártok esélyeit rontja az is, hogy

Nicolas Madurót a megkérdezettek 68 százaléka nem kedveli.

A képet nagyban árnyalja, hogy az ellenzék két vezetőjét Henrique Caprilest és Leopoldo Lópezt is a megkérdezettek 55 százaléka látja negatívan. Maduro esélyeit javítja, hogy a baloldali szavazók körében jobb a megítélése (77 százalék), mint a jobboldali szavazók között az ellenzéki vezetőké (64 százalék).

Nicolas Maduro kampányrendezvényen. A politikus egyre népszerűtlenebb Forrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Carlos Becerra

Ijesztgetés

Maduro a héten egy televíziós beszédében azzal próbálta növelni a hívei harci kedvét, hogy veresége esetén sem fogja senkinek átengedni a hatalmat.

Az elnök kész az utcára vinni a szimpatizánsait,

és nem hagyja, hogy bárki megkösse a kezét. A kormánypárt a suttogó propaganda eszközét is bevetette: azt terjesztik, hogy ellenzéki győzelem esetén megszűnnének az államilag dotált piacok, és a kórházakat is bezárnák.

A szocialisták manipulációs technikái közé tartozik a bonyolult választási rendszer kialakítása is. Ezért például az erős vidéki kormánypárti bázisok a súlyuknál több képviselőt küldhetnek a nemzetgyűlésbe. Így elképzelhető, hogy hiába szerez több szavazatot az ellenzék, mégis a Maduro vezette alakulat szerzi meg a parlamenti többséget.

Sokan attól tartanak, hogy a voksoláson csalni fognak Forrás: AFP/Federico Parra

Venezuela helyzetét nehezíti, hogy elveszítette egyik fontos szövetségesét, Argentínát is. Mauricio Macri újonnan megválasztott argentin elnök nem sokkal a győzelme után bejelentette, hogy

kérelmezni fogja a demokratikus klauzula alkalmazását

Venezuela ellen „az ellenzék üldözéséért és a szólásszabadság megsértéséért”.