837 terroristajelöltet azonosítottak Belgiumban

Horizontal Belgium Interior Minister Jan Jambon arrives for a Justice and Home Affairs Council at the European Council in Brussels on December 4, 2015. / AFP / EMMANUEL DUNAND
Jan Jambon
Vágólapra másolva!
A belga belügyminisztérium 837 olyan lakost azonosított, aki szélsőséges tevékenységben vesz vagy vett részt, illetve "potenciális terroristajelölt", és ez a szám nagyobb, mint bármely más európai országban.
Vágólapra másolva!

A minisztérium adatai szerint 272 belgiumi lakos valamely lázadószervezetben harcol éppen Szíriában vagy Irakban, körülbelül 80 meghalt ezekben az országokban, 134 pedig az Iszlám Állam dzsihádista szervezetben fogott fegyvert, de már visszatért Belgiumba. Ezenkívül van még 352 "potenciális terroristajelölt" Belgiumban a Sudpresse című brüsszeli lap szerint.

Jan Jambon Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Jan Jambon belügyminiszter azt mondta, hogy havonta hat-nyolc ember utazik el Belgiumból azért, hogy csatlakozzon a szélsőségesekhez, és három-négy tér vissza, miután a harcban eltöltött valamennyi időt. Az iraki, illetve a szíriai lázadószervezetekben harcoló külföldiek között a belga állampolgárok vannak a legtöbben, utánuk az oroszországi csecsenek következnek – írta a Sudpresse.