Kérés nélkül mentek Irakba a török katonák

Turkish army tanks take part in a military parade marking the 93rd anniversary of Victory Day in Istanbul on August 30, 2015. Turkey commemorates the anniversary of the day in 1922 that marked the end of Turkey's independence war with a victory over Greek
Korábbi felvétel
Vágólapra másolva!
Mintegy 150 török katona érkezett pénteken Irak második legnagyobb városa, az Iszlám Állam dzsihádistáinak kezén lévő Moszul közelébe az iraki kurd fegyveres erők kiképzését szolgáló misszió keretében – jelentette az Anadolu török hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Az iraki kormány sajtóirodája megerősítette a hírt, hozzátéve, hogy az "egy zászlóaljnyi, több harckocsival és ágyúval felszerelt alakulat" a bagdadi hatóságok kérése és engedélye nélkül lépett be az ország területére. A külügyi tárca közleményében

az ország szuverenitása megsértésének és behatolásnak minősítette a török akciót,

hangsúlyozva, hogy Irak elutasít minden olyan katonai beavatkozást, amelyet nem egyeztettek a bagdadi szövetségi kormánnyal.

Korábbi felvétel Forrás: AFP/Ozan Kose

Pesmergákat képeznek ki

Török biztonsági források az Anadolunak azt mondták, hogy két és fél éve vannak már török csapatok Irak északi részén a helyi vezetéssel kötött együttműködési megállapodás keretében, amely az Iraki Kurdisztán fegyveres erejének, a pesmergáknak a kiképzését célozza. A pénteki csapatmozgást a misszióban részt vevő katonák rotációjának keretében hajtották végre – tette hozzá a hírügynökség.
A 20-25 harckocsival támogatott friss katonai kontingenst Basika város térségébe vezényelték, amely északra fekszik az Iszlám Állam fegyveresei által 2014 júliusában megszállt, több mint egymillió lakosú Moszultól.

Csatlakoztak a koalícióhoz

Az iszlám-konzervatív ankarai kormány, amely a gyanúsítások szerint régóta támogatja a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjével ellenséges, radikális lázadó csoportokat, a nyugati szövetségesek nyomására nyáron csatlakozott a dzsihádisták elleni nemzetközi koalícióhoz, és végrehajtott néhány légicsapást az Iszlám Állam szíriai állásai ellen. Washingtonnak tudomása van arról, hogy Törökország katonák százait küldte Észak-Irakba, ez a lépése azonban nem része az Egyesült Államok vezette koalíció tevékenységének - közölte pénteken az amerikai védelmi tárca két tisztségviselője.

Törökország szoros kapcsolatokat ápol az észak-iraki kurd autonóm régióval, miközben a határa túloldalán tevékenykedő szíriai kurd csoportokat ellenségesnek tekinti.