Aszad: A nyugati beavatkozás nem segít

Horizontal panoramic A handout picture released by the official Syrian Arab News Agency (SANA) on December 6, 2015 shows Syrian President Bashar al-Assad (L) giving an interview to a journalist from the Britain's Sunday Times in his Damascus residence. AF
Bassár el-Aszad interjút ad a szíriai arab hírügynökség munkatársának
Vágólapra másolva!
A szíriai elnök szerint törvénysértő, és kudarcra van ítélve a brit királyi légierő bekapcsolódása az Iszlám Állam nevű dzsihádista terrorszervezet szíriai állásai elleni, nemzetközi légi hadműveletekbe.
Vágólapra másolva!

Bassár el-Aszad, aki a The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lapnak adott interjút, kijelentette, hogy a brit beavatkozásból - ugyanúgy, ahogy a nyugati koalíció egészének szíriai hadműveleteiből - csak károk származhatnak, mivel nincs mögöttük átfogó stratégia a terrorizmus legyőzésére. Aszad szerint a nyugati hatalmak szíriai beavatkozása így éppen a terrorizmust segíti.

Cáfolta a brit érveket

Határozottan cáfolta azt a brit kormányzati érvet, amely szerint 70 ezer mérsékelt szíriai ellenzéki fegyveres állna készen a szárazföldi hadműveletekre a nyugati légierők támogatásával. "Hol van ez a 70 ezer mérsékelt, akiről David Cameron brit miniszterelnök beszél?

- mondta a szíriai elnök.

Bassár el-Aszad interjút ad a szíriai arab hírügynökség munkatársának Forrás: AFP/SANA

A terrorizmus rákos daganat

Kijelentette: a terrorizmus "rákos daganat, amelynek nem lehet csak egy részét kioperálni, hanem az egészet el kell távolítani". A nyugati hadműveletek azonban csak e daganat egy részét hasítják le, és ezzel felgyorsítják a terjedését - fogalmazott a szíriai államfő. Aszad szerint éppen az európaiak "exportálják" a szélsőséges iszlamistákat Szíriába, és ez jelenti a fő terrorveszélyt. "Az oroszok ezt világosan látják, ők Szíriát, Irakot, a térséget, sőt Európát is védelmezni akarják (...). Nem túlzok, amikor azt mondom, hogy

- mondta a szíriai elnök, utalva az orosz légierő Szíriában kezdett hadműveleteire.

Két fronton kell harcolni

Aszad szerint a terrorizmus elleni harcot a levegőből és a szárazföldön egyszerre kell vívni, és a beavatkozás csak akkor lehet törvényes, ha az a szíriai kormányerőkkel összehangoltan zajlik. Hozzátette ugyanakkor, tudja, hogy a nyugati hatalmak nem lesznek hajlandók a szíriai erőkkel együttműködésben támadni az Iszlám Állam szíriai állásait. A szír államfő szerint az Iszlám Állam és egyéb szélsőséges terrorszervezetek "szabadon terjeszkedtek" az Egyesült Államok vezette koalíció szíriai hadműveleteinek kezdete óta is, és csak az orosz beavatkozás nyomán kezdtek visszaszorulni. Kijelentette, hogy

Oroszország törvényesen, Szíria engedélyével lépett be a konfliktusba.

Nincs rá szükség, de megtörténhet

Arra a kérdésre, hogy orosz szárazföldi alakulatok harcolnak-e Szíriában, Aszad azt mondta, hogy "erre nincs szükség", de nem zárta ki annak lehetőségét, hogy ez később megtörténhet.
"Erről még nem tárgyaltunk Oroszországgal, és nem hiszem, hogy erre jelenleg szükség lenne. (...) De az oroszok idővel vagy a körülmények megváltozása esetén ezt fontolóra vehetik" - fogalmazott.