Jimmy Carter legyőzte a rákot

Jimmy Carter, 2012
A volt elnök szülővárosában, a georgiai Plainsben, a templomi bibliaóra után jelentette be a hírt: abbahagyja a kezelést, mert meggyógyult rákbetegségéből.
Vágólapra másolva!
Jimmy Carter volt amerikai elnök bejelentette, hogy a legfrissebb vizsgálati eredmények szerint legyőzte a rákot, de ettől függetlenül egyelőre folytatják rajta a kezeléseket.
Vágólapra másolva!

Közleményben adta hírül Jimmy Carter, hogy a legújabb vizsgálatok szerint

eltűntek szervezetéből a rákos sejtek.

A volt elnöknél augusztusban állapítottak meg melanómát. A bőr pigmenttermelő sejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat megtámadta a máját és négy „nagyon kis foltban” átterjedt az agyára, ezért sugárkezelést kapott.

Jimmy Carter volt az Egyesült Államok 39. elnöke Forrás: AFP/Amro Maraghi

Kap még kezeléseket

A 91 éves Carter vasárnap kiadott rövid közleményében közölte, hogy a legutóbbi agyi MRI-vizsgálatokon „nem kimutathatóak az eredeti vagy új rákos foltok jelei”. Azt a közlemény nem tartalmazta, hogy pontosan mikor hajtották végre az említett vizsgálatot.

Carter a közlemény szerint

háromhetente továbbra is immunkezelésen fog átesni.

A volt elnök eddig a sugárkezelés mellett egy újonnan forgalomba került autoimmun gyógyszerrel kezelték, ez utóbbit továbbra is szedni fogja.

Májusban lett rosszul

Jimmy Carter májusban érezte először rosszul magát, amikor megfigyelő volt a guyanai választásokon. Májából augusztus 3-án egy 2,5 centiméteres daganatot távolítottak el, egy ugyanaznap elvégzett MRI-vizsgálat azonban megállapította, hogy a rák az agyára is átterjedt.

A volt elnök humanitárius tevékenységéről is ismert Forrás: AFP/Mandel Ngan

Nobel-békedíjat kapott

A demokrata Carter 1977-től 1981-ig az Egyesült Államok 39. elnöke volt. Az ő közvetítésével született meg az 1979-es egyiptomi-izraeli békekötéshez elvezető Camp David-i megállapodás. Ennek fontos szerepe volt abban, hogy

2002-ben kiérdemelte a Nobel-békedíjat.

Ő rendelte el a Szent Korona 1978-ban történt visszaszolgáltatását Magyarországnak, amiért 1996-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét a csillaggal.

Visszavonulása után, 1982-ben a gyógyítás, a demokrácia és más nemes ügyek globális előmozdítására központot hozott létre Atlantában. Azóta is aktív politikai és emberbaráti tevékenységet fejt ki.