Tárgyalóasztalhoz ülnek a jemeni háborús felek

nk20150911
Fegyverraktárat ér találat Szanaában 2015. szeptember 11-én, amikor a Szaúd-Arábia vezette nemzetközi szövetség légicsapást mér a síita húszi felkelők egyik katonai létesítményére a jemeni fővárosban
Vágólapra másolva!
December 15-én Svájcban ülnek tárgyalóasztalhoz a jemeni háborús felek. A síita lázadok és Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök erői kilenc hónapja harcolnak egymással.
Vágólapra másolva!

Béketárgyalások kezdődnek december 15-én a jemeni háborús felek között Svájcban, hogy véget vethessenek a már kilenc hónapja tartó konfliktusnak - közölte Iszmail Uld Sejk Ahmed, az ENSZ jemeni különmegbízottja hétfőn.

Jemenben hónapok óta harcolnak a síita lázadók és Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök erői Forrás: MTI/EPA/Jahja Arhab

A különmegbízott felhívta a feleket, hogy attól az időponttól kezdve tartsanak be egy humanitárius fegyverszünetet, ami a tárgyalások lefolytatásához biztosítana megfelelő környezetet. A tárgyalásokon csak a jemeni küldöttségek vennének részt.

Elítélte a gyilkosságot

Az ENSZ megbízott élesen bírálta azt a vasárnap reggel történt gyilkosságot, aminek Jemen második legnagyobb városa, Áden térségének a kormányzója esett áldozatul. A merénylet elkövetését az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára.

- fogalmazott az ENSZ megbízott.

Az Ádeni-öböl partján fekvő Jemenben hónapok óta harcolnak egymással az Irán támogatását élvező síita lázadók és az előlük külföldre menekült Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök erői. Szaúd-Arábia a felkelők visszaszorítása érdekében nyolc arab ország támogatásával márciusban légi hadműveleteket indított.