Hatalmas léket kapott Sarkozy dédelgetett terve

election Horizontal
Former French President and current French right-wing opposition Les Republicains (LR) party President Nicolas Sarkozy delivers a speech during a campaign rally on December 2, 2015 in Saint-Jean-Le-Blanc, center France, ahead of the December 6 and 13 French regional elections. Sarkozy held a rally on December 2 in support of Centrist UDI party's candidate (UDI-Les Republicains), Philippe Vigier, for the French regional elections in the Pays-de-Loire region. / AFP / GUILLAUME SOUVANT
Vágólapra másolva!
A baloldal mellett Nicolas Sarkozy volt a vasárnapi regionális választások legnagyobb vesztese. A volt elnök célja az volt a mostani voksolással, hogy előkészítse 2017-es visszatérését az elnöki palotába. A választók azonban inkább a radikálisokra voksoltak a régi elit helyett. Sarkozy a pártján belül is hátrányba kerülhet a gyengébb eredmények miatt.
Vágólapra másolva!

A várakozásokhoz képest is jobb eredményt ért el a radikális Nemzeti Front (FN) a franciaországi regionális választások első fordulójában. A Marine Le Pen vezette alakulat

a 13 régió közül 6-ban végzett az élen.

Nicolas Sarkozy Köztársaságért nevű alakulata négy, míg a kormányzó szocialisták három régióban várhatják az első helyről a december 13-ai második kört.

Ez most nem jött be

A választás mérlegét egyelőre nem lehet megvonni, de a legnagyobb vesztesnek egyelőre Sarkozy tűnik. A 2007–2012 közötti elnök a három évvel ezelőtti veresége után eltűnt a közéletből. A visszatérést a mostani regionális választásra tervezte, de egyelőre

úgy tűnik, elszámította magát.

A politikus idén nyáron hozta létre a Köztársaságért nevezetű alakulatot a korábbi jobboldali párt helyett.

Nicolas Sarkozy volt elnöknek nincs oka az örömre Forrás: AFP/Guillaume Souvant

Azoknak a jelentős része, akik 2012-ben még Sarkozyre szavaztak

ma már inkább Le Pent részesítik előnyben

– mondta Madani Cheurfa az International Business Times oldalnak. A párizsi Sciences Politiques tanára szerint az embereknek elegük lett a hagyományos bal- és jobboldali pártokból, most inkább valami újat próbálnának ki. Sarkozy számára nagyon fontos lett volna egy jó eredmény a 2017-es elnökválasztás előtt, de ezt nem sikerült elérnie.

Kihagyott lehetőség

Charles Lichfield, az Eurasia Group elemzője szerint a november 13-i terrortámadás egy elmulasztott lehetőség volt Sarkozy számára. A volt elnök

újratervezhette volna az arculatát,

de ez nem történt meg. Lehetősége lett volna arra, hogy a biztonsági kérdésekben lényegesen kompetensebbnek mutassa magát, mint a baloldal vagy a szélsőjobb.

A november 13-i párizsi merényletben 130 ember vesztette életét Forrás: AFP/Alain Jocard

Azt is mondhatta volna, hogy ők túlságosan szervezetlenek, azonban

Sarkozy az egész ügyben gyerekesen viselkedett, és így csípőn lőtte magát – véli Charles Lichfield.

Sarkozy egyik legrosszabb javaslata az volt, hogy határozatlan időre őrizetbe kellene venni a potenciális terroristákat. Így szerinte könnyedén meg lehetne akadályozni a merényleteket, de ez az ötlet nem találkozott a közvélemény széles rétegeinek elképzeléseivel – mondta Charles Lichfield.

Marine Le Pen Nemzeti Frontja történelmi eredményt ért el vasárnap Forrás: AFP/Pascal Guyot

Sarkozy elzárkózott

A francia választók jelentős része kiábrándult a hagyományos jobb- és baloldali középpártokból – mondta Szűcs Anita, a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Le Pen az utóbbi években modernizálta pártját, a rasszizmustól a populizmus felé mozdult el, amit a franciák jobban el tudnak fogadni.

A választás végkimenetelét döntően befolyásolhatja, hogy képes-e összefogásra a hagyományos jobb- és baloldal – mondta Szűcs Anita. A szocialisták már jelezték, hogy több helyen visszalépnek a jobboldal javára,

Sarkozy azonban egyelőre kizárta az együttműködést a baloldallal.

A baloldal késznek mutatkozik az együttműködésre azokban a régiókban, ahol a jobboldal megelőzte őket, így gátat szabhatnak a Nemzeti Frontnak.

Nincs egység

Sarkozy egyértelmű nyilatkozatát már hétfőn is többen bírálták a pártján belül. Jean-Pierre Raffarin szerint egyértelmű üzenetet kell küldeni a választók felé. Szerinte a Nemzeti Front előretörését meg kell állítani, és ha ehhez a visszalépéseken keresztül vezet az út, akkor nincs más lehetőség. Hervé Mariton, a párt másik emblematikus tagja a választási eredmények ismeretében

már egyenesen Sarkozy kudarcáról beszélt,

mivel a volt elnöknek nem sikerült a kormánnyal elégedetlenek voksait megszereznie.

Alain Juppe 2017-es esélyei megnőttek a Köztársaságiak gyengébb szereplése miatt Forrás: AFP/Mehdi Fedouach

Alain Juppé, akit a párt egyik lehetséges 2017-es köztársaságielnök-jelöltjének tartanak, azt mondta, hogy nincs szükség közös politikára a visszalépések esetében. Az nem biztos, hogy Juppé számára rosszul jött a Köztársaságiak mostani gyengébb szereplése, mivel így könnyebben léphet fel Sarkozy ellen. A volt miniszterelnök a kutatások szerint

népszerűbb, mint Sarkozy.

Vele 2017-ben lényegesen nagyobb esélye lenne a mérsékelt jobboldalnak arra, hogy legyőzze a baloldalt, mint a bukott elnökkel.

„Közeledik”

A konzervatív Le Figaro a franciák általános dühének kifejeződéseként értékelte az eredményt, amely egyszerre nyilvánult meg a hagyományos pártok leszereplésében és az alacsony részvételi adatokban:

a választók fele nem ment el szavazni.

A baloldali Libération címlapján Marine Le Pen fotója látható, rajta a „Közeledik” felirat olvasható.

A katolikus La Croix szerint a „példátlan eredmény” fejtörést fog okozni a többi pártnak a két forduló között, és csak remélni lehet, hogy a „pártok egyértelmű, a közérdeknek megfelelő választ tudnak adni, és nem rövid távra gondolnak”.

Frédéric Dabi az IFOP közvélemény-kutatóintézettől úgy vélte,

a választók duplán megbüntették a végrehajtó hatalmat.

A kormányzó szocialisták sorozatban a negyedik választást veszítették el, a jobboldal is kikapott azzal, hogy a kétpólusú politizálás véget ért Franciaországban, és mostantól három erős párttal kell számolni.