Vesztett a baloldal Venezuelában

Tizenhat év után vesztett a baloldal a venezuelai választásokon. Az elnök magyar idő szerint hétfő reggel elismerte pártja vereségét.
Vágólapra másolva!
Nicolás Maduro venezuelai elnök magyar idő szerint hétfő reggel elismerte pártja vereségét a vasárnapi parlamenti választásokon. Tizenhat éve nem volt arra példa, hogy az Egyesített Szocialista Párt veszített volna.
Vágólapra másolva!

Az országos választási bizottság magyar idő szerint hétfő reggel bejelentette, hogy az ellenzéki Demokratikus Egység Asztala koalíció 99 helyet szerzett meg a 167 tagú nemzetgyűlésben, míg Maduro pártja csak 46-ot, noha még nem minden választási körzet eredményeit vették számba.

Tizenhat év után vesztett a baloldal a venezuelai választásokon. Az elnök magyar idő szerint hétfő reggel elismerte pártja vereségét. Forrás: AFP/Federico Parra

Valóra váltak az ellenzéki remények

A hivatalos eredmények bejelentése előtt a venezuelai ellenzéki vezetők már azt állították, hogy

16 év óta először sikerült többséget szerezniük a törvényhozásban.

"Az eredmények olyanok, amilyenekben reménykedtünk. Venezuela győzött. Ez visszafordíthatatlan" - mondta Henrique Capriles, a Demokratikus Egység Asztala nevű ellenzéki koalíció egyik vezetője, aki korábban indult az elnökválasztáson is.

Komoly csapás ez a baloldalra

Rajta kívül még egy név nélkül nyilatkozó ellenzéki vezető, illetve Lilian Tintori ismert jogvédő is azt mondta, hogy az ellenzéki szövetség győzött, de ezt sejtették a választások előtt készített közvélemény-kutatások is. A győzelem az elemzők szerint komoly csapást jelent a néhai venezuelai elnök, Hugo Chávez nevével fémjelzett, Nicolás Maduro államfő vezette kormányzó baloldal számára, de egészében a latin-amerikai térség baloldali mozgalmaira nézve is, mivel a múlt hónapban

Argentínában is a jobbközép ellenzéki összefogás jelöltje, Mauricio Macri győzött

az elnökválasztáson.