Magunknak ártunk a menekültpolitikánkkal Brüsszelben

Jávor Benedek
Vágólapra másolva!
Nemcsak Magyarországon, az Európai Parlamentben sincs egyetértés a bevándorlás kérdésében. Csakhogy egyre többen gondolják, hogy ez a szembenállás hosszú távon akár az európai integrációt is alááshatja. Az Origo tudósítása Brüsszelből.
Vágólapra másolva!

Ha nem sikerül hosszú távon egyetértésre jutni a bevándorlás kérdésében, annak az Európai Unió integrációja láthatja kárát. Bármilyen furcsa, a fenti mondat egyre többször hangzik el Brüsszelben, ahol

a képviselők ugyanolyan megosztottak a kérdésben,

mint a tagállamok kormányai.

Jávor Benedek szerint hosszú távon rosszul járhatunk Fotó: Polyák Attila - Origo

Nem állíthatjuk meg

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője szerint Brüsszelben is teljesen nyilvánvaló, hogy a különböző tagállamok teljesen máshogy közelítik meg a bevándorlás kérdését.

a nagyobb tagállamok azonban nem ringatják magukat ebbe az illúzióba” – mondta a képviselő egy brüsszeli háttérbeszélgetésen. A tagállamok ezért tartják fontosnak, hogy – ha már megállítani nem tudják – legalább valamilyen megoldást találjanak.

Kiírjuk magunkat

Jávor Benedek szerint az a probléma, hogy a migrációs vita és az arra adott kelet-európai válaszok lassan

az egész európai integrációt aláássák.

Azt valószínűtlennek tartja, hogy létrejöjjön egy mini-Schengen, de nem zárja ki, hogy az egyes tagállamok különcködése a visszájára is fordulhat. Ha ugyanis Magyarország kívül akar maradni a közös európai menekültmegoldásból, az előrevetíti, hogy a jövőben egyre több ilyen példa lesz.

„Aztán egyik nap arra ébredünk majd, hogy

– mondta Jávor Benedek.

Az EP-képviselő azért is veszélyesnek tartja a magyar kormány hozzáállását, mert szembenállásunk miatt akár későbbi támogatásokból is kimaradhatunk.

Balczó Zoltán szakadékról beszélt Fotó: Polyák Attila - Origo

Óriási a szakadék

Vele szemben Balczó Zoltán, a Jobbik EP-képviselője szerint a probléma éppen az, hogy

a brüsszeli képviselők és a hétköznapi emberek véleménye között óriási szakadék van.

„Ha a képviselők az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságánál dolgoznának, természetes lenne, hogy segíteni akarják a menekülteket. Egy parlamenti képviselőnek azonban ennél szerintem azért sokoldalúbbnak kellene lennie” – mondta.

Balczó Zoltán szerint még az Európai Parlament is nagyon lassan jön rá, hogy népvándorlásról van szó, és azt sem látja, hogy a hozzáállásukban bármi változás történne.

Szerbiának is fontos

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a migráció megfelelő kezelése az EU további bővítésében is szerepet játszik. Nemrég került az EP elé a Szerbiáról szóló országjelentés, ami fontos lépés az ország uniós csatlakozása előtt. Deli Andor, a Fidesz EP-képviselője kiemelte: az értékelés pozitív lett, nem utolsósorban azért, mert Szerbia az EU fontos partnere a Balkánon, a többi között a migráció kezelésében is.

– hangsúlyozta Deli.