Aszadék váltig állítják: a koalíciós erők bombázták őket

Vágólapra másolva!
A szíriai vezérkar szerint bizonyítékok vannak arra, hogy a koalíciós erők támadták meg december 6-án a kormányerők állásait Dajr ez-Zaurnál (Deir ez-Zor). Amerikai katonai források viszont olyan radarfelvételekkel rendelkeznek, amelyek alapján orosz gépek bombáztak.
Vágólapra másolva!

A szíriai vezérkar a támadásról szóló információkat átadta az orosz védelmi minisztériumnak, amelynek a szóvivője számolt be erről újságíróknak.

A támadásban négy katona vesztette életét, és 12 megsebesült.

A Pentagon azonban „biztos” abban, hogy orosz gépek hajtották végre a támadást, és erről a military.com szerint hírszerzési és egyéb bizonyítékaik is vannak. A radarképek tucatnyi Tu–22-es bombázót követtek, amelyek az oroszországi Mozdokból indultak, és Rakkában, Dajr ez-Zaurnál és al-Bukamalnál bombáztak.

Pró és kontra

Az orosz védelmi tárca szóvivője viszont azt mondta, a gépeik a közelben sem voltak. A Sputniknews tudósítása szerint hangsúlyozta, hogy Moszkva folyamatosan tájékoztatja a szír kormányerőket arról, hogy az orosz gépek mikor, milyen magasságban és milyen folyosókon repülnek.

Állítása szerint az amerikaiak mellett még két, a koalícióban részt vevő ország gépei voltak a támadás idején Dajr ez-Zaur légterében.

Igor Konasenkov vezérőrnagy a külföldi sajtóban megjelent hírekre reagálva cáfolta, hogy Oroszország újabb támaszpontot létesítene Szíriában.