Külföldi szakértők vizsgálják majd a lelőtt orosz gép fekete dobozát

President Vladimir Putin meets with Defense Minister Sergei Shoigu HORIZONTAL SQUARE FORMAT
2754083 12/08/2015 December 8, 2015. President Vladimir Putin (left) and Defense Minister Sergei Shoigu meet in the Novo-Ogaryovo residence. The parametric recorder of the Russian SU-24 combat aircraft downed by the Turkish Air Force was found and shown to the Russian President by the Defense Minister. Michael Klimentyev/Sputnik
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz elnök utasította védelmi miniszterét, hogy kizárólag külföldi szakértők jelenlétében kezdjék meg a november 24-én lelőtt katonai gép fekete dobozának a vizsgálatát.
Vágólapra másolva!

Átadták Vlagyimir Putyinnak a Szu–24 fekete dobozát, és az orosz elnök ragaszkodik hozzá, hogy annak a vizsgálatában külföldi szakértők is részt vegyenek. A védelmi minisztérium dönti majd el, hogy kiket kér majd fel erre – jelentette az Itar-TASZSZ Dmitrij Peszkov elnöki szóvivőre hivatkozva.

Putyin utasította védelmi miniszterét, hogy fel ne nyissák a dobozt külföldi szakértők jelenléte nélkül Forrás: RIA Novosti/Michael Klimentyev

Peszkov nem volt hajlandó válaszolni a hírügynökség kérdésére, hogy török szakértők is részt vesznek-e majd a vizsgálatban.

Mint később kiderült, David Cameron brit kormányfővel folytatott telefonbeszélgetése során Putyin brit szakértőket kért a vizsgálatban való részvételre.

„Felszabadították” a területet

Putyin Szergej Sojgu védelmi miniszter jelenlétében vette át a fekete dobozt, amelyet azért tudtak megszerezni, mert a szíriai különleges erők „felszabadították” azt a területet, ahol a gép lezuhant.

Szír különleges egységek szerezték meg a dobozt Forrás: RIA Novosti/Michael Klimentyev

Bármi legyen is azonban a vizsgálat eredménye, az nem fogja lecsillapítani Moszkva dühét a törökökkel szemben – figyelmeztetett Putyin. „Akármi derül is ki, nem fogja megváltoztatni a véleményünket arról, amit a török hatóságok tettek. Nem csupán barátként kezeltük Törökországot, hanem szövetségesként is a terrorizmus elleni harcban, ezért senki nem számított a részükről ilyen aljas, áruló hátba szúrásra” – jelentette ki.