Máshol még jobban félnek a menekültektől

- Horizontal
Iráni menekült gyerekek "help" vagyis "segítség" táblával várakoznak a síneken a görög-macedón határon.
Vágólapra másolva!
A lengyelek félnek a legkevésbé, és a magyarok tartanak a legjobban az ellenőrizetlen bevándorlástól és a menekültek betelepülésétől a V4-ek közül.
Vágólapra másolva!

A visegrádi négyek közül a magyarok tartanak legjobban a menedékkérők hullámának ellenőrizhetetlenségétől, derül ki a Tárki felméréséből. A kutatóintézet Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon vizsgálta a bevándorlók megítélését.

A közelükben sem bírnak meglenni

Főképp a menekültekkel szembeni félelmeket firtatták a közvélemény-kutatók, itt a magyarok több kérdésben is az élen végeztek. Magyarországon az emberek 53 százalékát aggasztja, hogy a bevándorlás mértéke ellenőrizetlenné vált. Csehországban ez az arány 44 százalék, Lengyelországban 33, míg Szlovákiában mindössze 24 százalék.

A cseheknek és a magyaroknak a 40 százaléka nyugtalan, ha egy bevándorló közelít felé.

A szlovákok már kevésbé idegesek a migránsok társaságában, 33 százalékuk érzi kényelmetlenül magát közöttük, míg a lengyeleknek mindössze a 17 százaléka válik feszültté a közelükben.

A magyarok többsége fél, hogy a bevándorlók betegségeket terjesztenek Forrás: Tárki

Növekvő bűnözés, betegségek

Míg a magyaroknak csupán 38 százaléka aggódik, hogy a bevándorlók miatt növekszik a bűnözési ráta, addig a csehek kimondottan a menekültek számlájára írják a bűncselekményeket. A csehek 52 százaléka véli úgy, hogy a migránsok nem tartják be a törvényeket. Szlovákiában ez az arány 45 százalék. A lengyelek közül mindössze 29 százalék gondolja, hogy a menedékkérők összefüggésbe hozhatók a bűnözés elharapódzásával.

A ragályos betegségek behurcolásától tartanak a magyarok is leginkább.

A magyarok, a csehek és a szlovákok közel ugyanannyira félnek, hogy a bevándorlók ismeretlen betegségeket terjesztenek. Ez arány mindhárom országban 60 százalék körüli.

A lengyelek félnek a legkevésbé attól, hogy elkapnak valamit a menekültektől Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A lengyelek e téren sem pánikolnak, mindössze 30 százalékuk tart attól, hogy elkap valamit a menekültektől.

Nem érdekük

A V4-ek leginkább amiatt aggódnak, hogy a bevándorlók egy háború, vagy más politikai feszültségnél a származási országukhoz lesznek lojálisak, és a fogadó ország érdekeit soha nem fogják előtérbe helyezni. Ez az arány szinte minden megkérdezett országban 60 százalék, vagy afeletti.

Dolgozni jöhetnek

A kutatóintézet arra is kíváncsi volt, milyen hatással lesznek a bevándorlók az életünkre, ha befogadjuk őket. A V4-ek lakói kevéssé tartanak attól, hogy a menekültek elveszik előlük a munkát. Ez arány átlagosan 40 százalék körül mozog.

A magyarok több mint fele valamilyen negatív fordulattól tart Forrás: Tárki

A régióban élő emberek leginkább attól félnek, hogy a menekültek az életmódjukra lesznek negatív hatással. Emiatt a csehek 65 százaléka, a magyaroknak és a szlovákoknak valamivel több mint 50 százaléka aggódik.

A lengyeleknek 37 százalékát zavarná, ha egy menekült család lenne a szomszédja.

A lengyelek csupán 30 százaléka fél attól, hogy a bevándorlók számának növekedésével a saját kultúrájuk el fog veszni. A cseheknek, a szlovákoknak és a magyaroknak azonban már majdnem 50 százaléka aggódik emiatt.