Nem sérti a német jogot a saríarendőrség

Sven Lau
Islamist preacher Sven Lau aka "Abu Adam" talks during a rally on July 19, 2014 in Hamburg, northern Germany. AFP PHOTO / DPA / MARKUS SCHOLZ / GERMANY OUT / AFP / DPA / MARKUS SCHOLZ
Vágólapra másolva!
Nem sértették meg a törvényeket azok a szalafisták, akik „saríarendőrség” feliratú dzsekikben járőröztek Wuppertal utcáin, döntött a bíróság. 
Vágólapra másolva!

Kilenc embert vettek őrizetbe 2014 szeptemberében a nyugat-németországi városban, mert „saríarendőrség” feliratú dzsekikben járták az utcákat, megállították az embereket, és felszólították őket, hogy ne járjanak diszkóba, kaszinóba és bárokba.

Egy német bíróság döntése értelmében azonban a „járőrök” nem sértették meg sem az egyenruha-viseléssel, sem pedig a gyülekezéssel kapcsolatos törvényeket, így nem vonják őket felelősségre.

Az ügyészség megfellebbezte az ítéletet – számolt be a BBC.

Sven Lau, más néven Abu Adam azt állítja, humanitárius misszión járt Szíriában Forrás: AFP/Markus Scholz

Kalasnyikovval egy tank tetején

A „járőrök” az ultrakonzervatív szalafisták közé tartoznak. A most felmentettek egyike Sven Lau hitszónok, akinek az útlevelét az idén bevonták a német hatóságok, mert Szíriában járt, és felkerült róla egy kép az internetre, amelyen egy Kalasnyikovval pózol egy tank tetején.

Azzal gyanúsítják, hogy harcosokat toboroz a dzsihádisták számára, és már börtönben is ült. Lau azonban állítja, hogy humanitárius misszió keretében járt Szíriában.