Megosztja az amerikaiakat Trump muszlimellenessége

Real estate tycoon Donald Trump flashes the thumbs-up as he arrives on stage for the start of the prime time Republican presidential debate on August 6, 2015 at the Quicken Loans Arena in Cleveland, Ohio. AFP PHOTO/MANDEL NGAN
Donald Trump
Vágólapra másolva!
Az amerikaiak 57 százaléka nem ért egyet Donald Trump felvetésével, amely szerint ki kellene tiltani a muszlimokat az Egyesült Államokból. A republikánus szavazók a leginkább megosztottak.
Vágólapra másolva!

Az NBC News és a Wall Street Journal közös felmérésének eredménye alapján a megkérdezettek 57 százaléka ellenzi, 25 százaléka támogatja Trump javaslatát.

A republikánusok sokkal megosztottabbak: a szavazóik 42 százaléka szerint igaza van Trumpnak, 36 százaléka szerint nem. A pártbeli elnökválasztásra regisztrált szavazók között viszont már fordított az arány: 38 százalékuk támogatja, 39 ellenzi a kitiltást.

A másik oldalon egyértelmű a kép: a demokraták 75, a függetlenek 55 százaléka ellenzi Trump ötletét.

Donald Trump a republikánus szavazók negyven százaléka szerint egyszerűen csak kimondja az igazat Forrás: AFP/Mandel Ngan

Vidék-város ellentét

Érzékelhető a vidéki és a városi lakosok közötti véleménykülönbség is. Míg a városi lakosoknak 13, a külvárosiaknak 27, a vidékieknek 41 százaléka támogatja ebben a kérdésben Trumpot.

A megkérdezettek 41 százaléka úgy véli, hogy Trump kampánybeli kijelentései gyakran sértőek, és rossz irányból közelíti meg a kérdéseket.

24 százalékuk szerint viszont fontos problémákat vet fel, bár a viselkedése és a hangneme néha valóban megkérdőjelezhető.

A republikánus szavazóknak azonban csupán a 16 százaléka tartja Trump hangnemét sértőnek, negyven százalékuk viszont úgy véli, egyszerűen kimondja az igazságot.

A hívei isszák minden szavát Forrás: AFP/2015 Getty Images/Sean Rayford

Nincs bajuk a muszlimokkal

A felmérésből kiderült az is, hogy a megkérdezettek 51 százalékának pozitív véleménye van a muszlimokról, míg 29 százalékuké negatív – stabilan ehhez hasonló eredményt hozott minden egyes közvélemény-kutatás 2002 óta – emlékeztetett internetes oldalán an NBC News.

A republikánusok azonban ebben a kérdésben is különböznek a többiektől: közülük csupán 43 százalék vélekedik pozitívan és 48 százalék negatívan a muszlimokról. A demokrata szavazók körében ez az arány 75/14, a függetleneknél 59/25 százalékos.

A felmérést december 6. és 9. között készítették ezer nagykorú állampolgár megkérdezésével.