15 milliót fizet az orvosi műhibáért a nyitrai kórház

Vágólapra másolva!
48 ezer eurós kártérítést ítélt meg a járásbíróság annak a tizenhét éves lánynak, aki tizenegy éves korában a helytelenül felállított diagnózis következtében kapott szívinfarktust. 
Vágólapra másolva!

Az Új Szó cikkéből kiderül, hogy a lány a ritka Kawasakiszindrómában szenvedett, de mire a betegséget diagnosztizálták, a szíve maradandóan károsodott. A szülők anyagi kártérítést követeltek a kórháztól.

Vérmérgezésre gyanakodtak

Evát gyomorfájással, lázzal és egész testét borító vörös kiütésekkel vitték orvoshoz 2009-ben, és azzal engedték haza a fertőzőosztályról, hogy vérmérgezésről volt szó. Mivel a tünetek hónapok múltán sem enyhültek, a pozsonyi gyermek-kardiológiai központba került, ahol kiderült: egy az artériák gyulladásával járó ismeretlen eredetű autoimmun megbetegedésben szenved.

Evának élete végéig erős gyógyszereket kell szednie, korlátozott a mozgásban, és nem sportolhat. Az orvosok szívátültetést javasoltak, de a szülők ezt a legvégső megoldásnak tekintik.

Megelőzhető lett volna

A közel egy évig tartó per során meghallgatott szakértők azt mondták, az infarktust meg lehetett volna előzni, ha időben felismerik a kórt.

A Kawasaki-szindrómát Japánban diagnosztizálták először, 1967-ben. Kialakulásának oka máig ismeretlen, veszélyét a szívet érintő súlyos szövődmények jelentik. Egyrészt a szív minden rétegét érintő gyulladás alakulhat ki, másrészt pedig kóros tágulat képződhet a szívkoszorúerek kezdeti szakaszán, amelyben vérrög keletkezhet. A koszorúér-károsodás halálos szívinfarktust okozhat.

Ha idejében megkapja a páciens a megfelelő gyógyszereket, a szívkoszorúérgyulladás egy éven belül elmúlik. A szakértők szerint a kislány nem kapta meg időben azokat a gyógyszereket, amelyeket az állapota megkövetelt volna, és ennek következtében alakultak ki a súlyos szövődmények.

Az ítélet nem jogerős, a kórház nem nyilatkozik arról, fellebbez-e - írja a lap. Az intézmény jogi képviselője a vád elutasítását követelte azzal, hogy a felperes megbetegedését nem az alperes alkalmazottai okozták - olvasható az Új Szó cikkében.