Megtörhet a francia szélsőjobb menetelése

France: National Front holds a campaign meeting in Paris Newzulu Citizenside Francois PAULETTO FN National Front Front national MEETING salle Wagram Paris élections regionales second tour politique POLITICS Le Pen Marechal-Le Pen Marion Marechal-Le Pen Ma
FRANCE, Paris: French far-right Front National (FN) President and candidate in the Nord-Pas-de-Calais-Picardie region for the second round of the regional elections, Marine Le Pen (L), and FN candidate in Provence-Alpes-Cote d'Azur region (PACA) Marion Marechal-Le Pen (R) attend a campaign rally on December 10, 2015, in Paris. - CITIZENSIDE/FRANCOIS PAULETTO
Vágólapra másolva!
A baloldali visszalépések miatt könnyen lehet, hogy vereséget szenved Marine Le Pen és Marion Maréchal-Le Pen a franciaországi regionális választások második fordulójában. A Nicolas Sarkozy vezette mérsékelt jobboldal nem kötött semmilyen alkut a szocialistákkal, ami csak növelte a párton belüli feszültségeket. A visszalépés a baloldalon sem ment zökkenőmentesen.
Vágólapra másolva!

A Le Pen család vereségét jelzik előre a vasárnapi franciaországi regionális választások előtt készült utolsó felmérések. A jelenség hátterében az áll, hogy a múlt heti első fordulóban a szocialisták jelöltjei mögött felsorakozó szavazók szinte egységesen voksolnak majd a radikális Nemzeti Front (FN) ellen december 13-án.

Marine Le Pen (b) és Marion Marechal-Le Pen (j) egyelőre hátrányban vannak Forrás: citizenside.com/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/Francois Pauletto

Hat régió a 13-ból

A pártelnök, Marine Le Pen az első fordulóban a szavazatok 40 százalékát szerezte meg az északi Nord-Pas-de-Calais-Picardie-ban, míg unokahúga, az éppen csütörtökön 26. évét betöltő Marion Maréchal-Le Pen hasonló eredménnyel győzött a dél-franciaországi Provence-Alpes-Cote d'Azur körzetben.

Az FN egyébként is nagy sikert ért el, hiszen a

13-ból hat régióban került az első helyre.

Ezután a kormányzó Szocialista Párt felszólította jelöltjeit, hogy a vasárnapi második, döntő fordulóban a szocialista jelöltek lépjenek vissza az ellenzéki Nicolas Sarkozy vezette köztársaságiak javára azokban a körzetekben, ahol az első szavazáskor a Nemzeti Front jelöltje került az élre. A szocialisták egyúttak felkérték a szavazókat, hogy adják voksukat a republikánus jelöltre, megakadályozandó a Nemzeti Front győzelmét.

Lorraine Florian Philippot, az FN egyik listavezetője örülhet, hogy elmaradtak a visszalépések Forrás: citizenside.com/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/Francois Pauletto

Hátrányban

A Le Figaro a szocialista felhívás elhangzása után két térségben elvégzett közvélemény-kutatási adatai azt mutatják, hogy a köztársaságiak jelöltje, Christian Estrosi Dél-Franciaországban a szavazatok 54 százalékával nyerne Marion Meréchal-Le Pen 46 százalékával szemben. Az északi országrészben, Nord-Pas-de-Calais-Picardie-ban pedig a szintén a köztársaságiak jelöltjeként induló

Xavier Bertrand győzne a szavazatok 53 százalékával,

míg Marine Le Pen a voksoknak csupán 47 százalékára számíthatna.

Szocialista ellentétek

Nem hajlandó visszalépni a republikánusok javára a Szocialista Párt jelöltje, Jean-Pierre Masseret az északkelet-franciaországi Elzászban – Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine térségében –, ahol a múlt vasárnapi első választási fordulóban a Nemzeti Front szintén az első helyre került, a voksok 36 százalékát szerezve meg. Ott tehát lényegében három párt, a szocialisták, a republikánusok és a Nemzeti Front jelöltje verseng majd a győzelemért, és itt akár győzhet is az utóbbi.

Manuel Valls, Franciaország szocialista miniszterelnöke is az FN elleni fellépésről beszélt Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Korábban Francois Hollande francia államfő minden felelős politikust egyértelműségre és

a köztársasági értékek védelmére szólított fel.

„A megfogalmazások a vitákban valamennyi felelős politikustól egyértelműséget követelnek meg az állásfoglalásokban, a viselkedésben, a köztársaság értékeinek védelmében.”

Látszategység

A Sarkozy vezette jobbközép köztársaságiak

nem lépnek szövetségre a kormányzó szocialistákkal, és nem léptetik vissza

az első fordulóban harmadik helyen végzett jelöltjeiket annak érdekében, hogy megakadályozzák a szélsőjobboldal hatalomra jutását a régiókban.

A pártvezető stratégiáját Nathalie Kosciusko-Morizet volt miniszteren és Jean-Pierre Raffarin volt kormányfőn kívül mindenki támogatta, beleértve Sarkozy két legnagyobb párton belüli riválisát, Francois Fillon és Alain Juppé volt miniszterelnököket is. Ők a volt államfőhöz hasonlóan jövőre megmérettetik magukat az elnökjelölti posztért rendezendő előválasztáson.

Nicolas Sarkozy ellenezte a visszalépéseket Forrás: AFP/Pascal Pochard-Casabianca

Kérés

Ugyanakkor mindketten jelezték, hogy a politikai lelkiismeret-vizsgálat és a párt ideológiai stratégiájának tisztázása a regionális választások vége után nem maradhat el. "Összeszorítjuk a fogunkat a második fordulóig,

– fogalmazott Francois Fillon.

Jean-Pierre Raffarin viszont arra kérte a pártot, hogy vonja vissza a listáját ott, ahol a harmadik helyre szorult, például a 19 százalékot elért Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées régióban. Itt a Nemzeti Front jelöltje, Louis Aliot – aki Marine Le Pen élettársa – 32 százalékot ért el, a szocialista jelölt, Carole Dega pedig 24 százalékot. Dega feltételezhetően nyerni tudna a szélsőjobboldallal szemben, ha a jobboldal rá adná a voksát a második fordulóban.

Francois Fillon egykori miniszterelnök szerint össze kell szorítani a fogakat Forrás: AFP/Jean-Sebastien Evrard

Nem lesz nyugalom

A kampányhajrában Marine Le Pen sem pihent. A politikus pert indított a francia állam ellen a Calais körül uralkodó állapotok miatt. Mint arról az Origo is többször beszámolt, a menekültek a város környékén sátortáborokban élnek, abban reménykednek, hogy valahogy átjutnak Nagy-Britanniába.

Az FN vezetője szerint a város környékén gyakorlatilag megszűnt a francia állam joghatósága, a polgármester szabad utat engedett a menekültek területfoglalásának. A helyi polgármester ezt egyébként azonnal tagadta. Le Pen arról is beszélt, hogy a következő időszakban sem fogja nyugton hagyni a kormányt, folyamatos támadás alatt tartja majd a kabinetet.

Egy perc nyugtuk sem lesz tőlem

– ígérte a pártelnök.