Vágólapra másolva!
Nem fogadható el, hogy Magyarország, Lengyelország, Szlovákia vagy Románia kivonja magát az európai szolidaritás alól – jelentette ki Andreas Schieder, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) frakcióvezetője, aki elmondása szerint még attól sem riadna vissza, hogy befagyasszák az ezen országoknak szánt uniós pénzek kifizetését.
Vágólapra másolva!

A politikus a Der Standard című osztrák újság szombati számában megjelenő interjújában hangsúlyozta, hogy a menekültek jelentette terheket nem viselheti egyedül Ausztria, Svédország és Németország.

Andreas Schieder, az Osztrák Szociáldemokrata Párt frakcióvezetője az uniós pénzek befagyasztását sem zárta ki Forrás: Origo

Szimbólikus kerítés

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) frakcióvezetője, Reinhold Lopatka szerdára tervezett budapesti látogatásával kapcsolatban Schieder úgy ítélte meg, hogy a néppárti delegációnak teljes határozottsággal el kellene mondania Orbán Viktor kormányfőnek, hogy

mi az elvárás Magyarországgal szemben.

Az osztrák kerítés a szocdem frakcióvezető szerint csak szimbólikus Forrás: AFP/Joe Klamar

Schieder az osztrák kormánykoalíció nehézségeiről szólva nehezményezte, hogy az ÖVP Orbán Viktorral egyeztet, miközben bírálja az osztrák kancellárt, amiért német kereszténydemokrata politikusokkal keresi a megoldást. A politikus véleménye szerint a spielfeldi határnál zajló kerítésépítés csupán „szimbolikus” tett, amivel nem lehet megoldani a problémát, ehelyett nemzetközi összefogásra van szükség.

Faymann is kapott

Reinhold Lopatka néppárti frakcióvezető az újság pénteki számában megjelent interjújában kijelentette:

csekély elvárásai vannak már az uniós megoldásokkal kapcsolatban.

Az uniós politika, a szolidaritás és a kompromisszumkeresés a menekültkérdés megoldásában kudarcot vallott, hiszen a migránsválság megmutatta az unió lehetőségeinek határait – mondta.

Werner Faymannt is támadta az egyik néppárti politikus Forrás: AFP/John Macdougall

Úgy látja, hogy az osztrák kancellár szívesebben szerepel az európai politikai életben, és ezzel kibújik a menekültügyi kérdés ausztriai megoldásának felelőssége alól. Lopatka szerint a kerítés építése az ottlakók biztonságérzetének megerősítése miatt is fontos, valamint hozzájárul a menekültek rendezett irányításához.