Felszabadították a kabuli vendégházat

kabul vendégház
Kabul, 2015. december 12. Egy áldozat holttestét szállítják el brit katonák a kabuli spanyol nagykövetség közeléből 2015. december 12-én, miután az előző este tálib szélsőségesek megtámadtak egy vendégházat a külképviselet mellett, az afgán főváros Serpur kerületében. Az incidensben legalább tíz ember: két spanyol és négy afgán rendőr, valamint a négy támadó életét vesztette. (MTI/EPA/Ddzsavad Dzsalali)
Vágólapra másolva!
Az afgán biztonsági erők szombatra virradóra több órás tűzharcot követően végeztek egy kabuli vendégház támadóival, a spanyol követség közelében. A támadásban két spanyol rendőr életét vesztette.
Vágólapra másolva!

A Reuters jelentése szerint az afgán biztonsági erők elfojtották a vendégház elleni öngyilkos támadást. Három tálib harcossal végeztek, de a két spanyolon kívül életét vesztette egy afgán rendőr is.

Az afgán biztonsági erők emberei őrködnek a kabuli spanyol nagykövetség előtt Forrás: MTI/AP/Rahmat Gul

Kilenc afgán civil megsebesült, és 47 embert evakuáltak.

A támadás Kabul Serpur nevű kerületében történt, ahol több nagykövetség és kormányzati épület is található, ezért a szokásosnál jobban védett.

Pokolgéppel kezdtek

Tálib lázadók gépkocsiba rejtett pokolgépet robbantottak a vendégház közelében, majd támadási pozíciót foglaltak el, és tüzelni kezdtek a biztonsági erőkre.

Egy áldozat holttestét szállítják el brit katonák a vendégháztól Forrás: MTI/EPA/Ddzsavad Dzsalali

Nemzetközi biztonsági tanácsadók kezdetben úgy tudták, hogy a megtámadott épület a spanyol nagykövetség egyik vendégháza, de Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök cáfolta, hogy a külképviselet ellen irányult volna a támadás.

A mostani pokolgépes merénylet véget vetett több hónapnyi viszonylagos nyugalomnak az afgán fővárosban, és nem sokkal azután történt, hogy Asraf Gáni afgán elnök visszatért egy Iszlámábádban rendezett regionális békekonferenciáról, amelynek célja a korábban zátonyra futott béketárgyalások újjáélesztése volt a tálib szélsőségesekkel.