Semmi nem árt Trump népszerűségének

Real estate tycoon Donald Trump flashes the thumbs-up as he arrives on stage for the start of the prime time Republican presidential debate on August 6, 2015 at the Quicken Loans Arena in Cleveland, Ohio. AFP PHOTO/MANDEL NGAN
Donald Trump
Vágólapra másolva!
Nem ártott Donald Trump népszerűségének az a javaslata, hogy muzulmánokat a jövőben nem kellene beengedni az Egyesült Államokba.
Vágólapra másolva!

A Reuters intézet és az Ipsos közvélemény-kutató közös felmérése szerint Trump 35 százalékos támogatottsággal továbbra is a legnépszerűbb a republikánus párti elnökjelöltségre pályázók között, vagyis támogatottsága semmit sem csökkent az egy héttel korábbi állapothoz képest.

A felmérés szerint a republikánus szavazók 64 százaléka nem talált kivetnivalót Trump javaslatában, 29 százalékuk elítélte azt.

Az NBC News és a Wall Street Journal közös felmérése némileg más eredményt hozott, eszerint a republikánus szavazók 42 százaléka támogatja Trump felvetését.

Donald Trump mondhat bármit Forrás: AFP/Mandel Ngan

A többiek messze le vannak maradva

A többi olyan republikánus párti politikus, aki szintén szeretne a párt jelöltje lenni a Fehér Házért folytatott versengésben, messze elmarad Trump mögött. Második helyen álló vetélytársa, Ben Carson népszerűsége 12, Ted Cruzé és Jeb Bushé pedig egyaránt tíz százalékon áll.

Alan Abramowitz politológus, az Emory Egyetem munkatársa a Reuters felmérésével kapcsolatban rámutatott, hogy a politikus kijelentése nyilvánvalóan széles egyetértésre talál a republikánus választók körében, és nem volt lényegesen különböző korábbi nyilatkozatainak szellemétől.

Példaként felidézte, hogy Trump korábban az Egyesült Államokban élő muzulmánok külön nyilvántartásba vételét javasolta. „Világosan látszik, hogy a republikánus választók egy jelentékeny szegmensének nagyon tetszik az, amit Trump mond” - mondta Abramowitz.

A demokratáknál Hillary Clintonnak van a legnagyobb esélye Forrás: AFP/Erich Schlegel

Kezdődik az igazi verseny

A jövő év elején kezdődnek az Egyesült Államokban a pártok előválasztásai, amelyek megelőzik a tulajdonképpeni elnökválasztást.

Demokrata részről Hillary Clinton volt külügyminiszternek van a legnagyobb esélye arra, hogy pártja színeiben indulhasson a novemberi elnökválasztáson.

Clinton párttársa, a második elnöki megbízatását töltő Barack Obama harmadszor már nem indulhat a megmérettetésen.