Elbukott a francia szélsőjobboldal

Le Pen, Marine
Henin-Beaumont, 2015. december 13. Marine Le Pen, a jobboldali Nemzeti Front elnöke beszédet mond a regionális választások második fordulója után Henin-Beaumontban 2015. december 13-án. Közvélemény-kutató intézetek jelentései szerint a Nemzeti Frontnak nem sikerült győznie egyetlen régióban sem. (MTI/AP/Thibault Camus)
Vágólapra másolva!
Az első előrejelzések szerint egyetlen régióban sem sikerült győznie a Nemzeti Frontnak a franciaországi regionális választások vasárnap tartott második fordulójában. A Nemzeti Front az első fordulóban még hat régióban vezetett a tizenháromból. A Nemzeti Front vezetője Marine Le Pen is alulmaradt a jobboldali jelölttel szemben. 
Vágólapra másolva!

A Nicolas Sarkozy volt államfő által vezetett Köztársaságiak 5-9 régióban, a kormányzó szocialisták pedig 3-6 régióban győzhettek. E két párt mögött a Nemzeti Front a harmadik helyre szorult vissza.

A múlt vasárnapi első fordulóban aratott történelmi sikere után Marine Le Pennek nem sikerült győznie saját legerősebb körzetében, az észak-franciaországi régióban, ahol Sarkozy pártja a szavazatok 57,5 százalékét szerezte meg, szemben Le Pen 42,5 százalékával.

A pártelnök unokahúga, a Marion Maréchal-Le Pen által vezetett lista a déli Provence-Alpes-Cote d'Azurön 45,5 százalékos eredménnyel alulmaradt a konzervatív ellenzék 54,5 százalékával szemben.

Mindkét térségben jóval többen szavaztak, mint a múlt vasárnapi, első választási fordulóban, az exit-poll jelentések mintegy 61 százalékos részvételről számolnak be.

A Nemzeti Front az első fordulóban még hat régióban vezetett a tizenháromból.

Marine Le Pen, a Nemzeti Front vezetője Forrás: AFP/Pascal Guyot

A Le Monde Twitter bejegyzése szerint így alakult a régiók megoszlása. Az ország összes régiójából késő este várhatóak hivatalos eredmények. A kétfordulós regionális választásokon 44 millió választópolgár az idén újrarajzolt 13 régió tanácsainak 1722 tagját választotta meg hat évre. Az eddigi 22 régióból 21-et irányított a baloldal.

A baloldal visszalépett, a szavazók beleegyeztek

A mostani eredményeket előrejelezték a vasárnapi szavazás előtti utolsó felmérések is. Hiába szerepelt ugyanis kifejezetten jól az első fordulóban a bevándorlásellenes politikájáról ismert Nemzeti Front, a szocialisták jelöltjei mögött felsorakozó szavazók szinte egységesen ellenük szavaztak.

A kormányzó Szocialista Párt ugyanis felszólította jelöltjeit, hogy a vasárnapi második, döntő fordulóban lépjenek vissza az ellenzéki Nicolas Sarkozy vezette köztársaságiak javára azokban a körzetekben, ahol az első szavazáskor a Nemzeti Front jelöltje került az élre. A szocialisták egyúttak felkérték a szavazókat, hogy adják voksukat a republikánus jelöltre, megakadályozandó a Nemzeti Front győzelmét. A köztársaságiak azonban egyetlen körzetben sem léptek vissza a szocialisták javára.

Ezt nem lehet elfelejteni

Nicolas Sarkozy korábbi államfő, a köztársaságiak vezetője a választások után kijelentette, hogy nem szabad elfeledkezni a szélsőjobboldal térnyeréséről. A volt államfő egységre szólította fel a jobboldalt, valamint arra, hogy továbbra is "utasítsanak el minden kompromisszumot szélsőséges pártokkal".

Manuel Valls nem felejti el az első fordulós eredményeket Forrás: AFP//Ian Langsdon

Manuel Valls francia kormányfő arról beszélt, hogy nincs diadalittasság, az első forduló eredményeiről ugyanis nem lehet elfeledkezni. "Megértettem és az elnök is megértette, hogy jobban oda kell figyelni az emberek hangjára" - fogalmazott, hozzátéve, hogy több energiát fektetnek a munkahelyteremtésre. A politikus egyben köszönötet mondott azoknak a szocialista szavazóknak, akik engedtek a kérésüknek és a szélsőjobb megakadályozása érdekében Sarkozy pártjára szavaztak.

Marine Le Pen szerint sikert értek el

A Nemzeti Front vezetője ugyan elismerte választási vereségüket, de az eredményt megpróbálta sikerként beállítani.

Marine Le Pen, a jobboldali Nemzeti Front elnöke Forrás: MTI/AP/Thibault Camus

Álláspontja szerint ugyanis azáltal, hogy a köztársaságiak és a szocialisták nagykoalíciót hoztak létre, a Nemzeti Front lett a legnagyobb ellenzéki párt.

Marine Le Pen harciasan nyilatkozott, és azt hangsúlyozta, hogy a 2010-es regionális választásokhoz képest a párt megháromszorozta tanácstagjainak számát. "Semmi nem állíthat meg bennünket" - mondta a pártvezető híveinek hangos tetszésnyilvánítása közepette az észak-franciaországi Hénin-Beaumont településen , hozzátéve, hogy előretörésük "lerántotta a leplet a francia politikai rendszer alapját képező hazugságról".

Országos összesítésben a párt a szavazatok közel 28 százalékát szerezte meg.