Vágólapra másolva!
Bekérették Pető Tibor prágai magyar nagykövetet keddre a cseh külügyminisztériumba, hogy adjon magyarázatot Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének a Právo című cseh lapban múlt pénteken megjelent, a Benes-dekrétumokat érintő kijelentésével kapcsolatban. 
Vágólapra másolva!

Kövér László az interjúban azt mondta, hogy

Csehországot és Szlovákiát nem kellett volna felvenni az Európai Unióba,

amíg jogrendjükben egy olyan törvény van, amely a kollektív bűnösség elvén alapul. "Egyáltalán nem lett volna szabad, hogy a Cseh Köztársaság és a Szlovák Köztársaság az Európai Unió tagjává váljanak, amennyiben jogrendjükben egy olyan törvény van, amely a kollektív bűnösség elvén alapul" - nyilatkozott Kövér László.

Kövér László házelnök (középen) keményen fogalmazott Csehországgal és Szlovákiával kapcsolatban a Benes-dekrétumok miatt Forrás: MTI/Boda L. Gergely

Magyarázatot várnak

"Az ilyen szavak kívül esnek a mai valóságon, és értelmetlenül zavarják a regionális együttműködést" - mondta Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter a hétfői kormányülés szünetében újságíróknak. Közölte, hogy keddre magához kérette a prágai magyar nagykövetet, akitől magyarázatot vár a magyar házelnök kijelentésére. Pető Tibor nagykövet megerősítette, hogy bekérették a cseh külügyminisztériumba.

Kihunytak a dekrétumok?

Kövér László az interjúban Eduard Benes egykori csehszlovák államfőnek a második világháború után kiadott dekrétumaira hivatkozott. Ezek a rendeletek

a Csehszlovákiában élő németeket és magyarokat kollektív módon háborús bűnösnek nyilvánították,

megfosztották őket állampolgárságuktól, és elkobozták vagyonukat. A dekrétumokat Csehország és Szlovákiai is hivatalosan "kihunytnak" minősítették, de megtartották jogrendjükben, és hatályon kívül helyezésüket elutasítják.