Előzetesben Ponta barátja

Kik nézik szúrós szemmel Orbánt? diplomáciai botrányok, Victor Ponta román miniszterelnök
Vágólapra másolva!
Előzetes letartóztatásba helyezték kedden Bukarestben Dan Sova szociáldemokrata szenátort, Victor Ponta volt miniszterelnök korrupcióval gyanúsított barátját és egykori üzlettársát. Állítólag egy erőmű igazgatójának lefizetését intézte el.
Vágólapra másolva!

Nem védekezhet szabadlábon Dan Sova szociáldemokrata politikus, mert egy romániai bíróság húsz napra előzetes letartóztatásba helyezte. Korábban a bíróság csak ház őrizetet rendelt el, de Sova fellebbezett a döntés ellen, mert szabadlábon akart védekezni. A korrupcióellenes ügyészségnek (DNA) sem tetszett az első fokú ítélet, a hatóság előzetes letartóztatást szeretett volna elérni.

Végül ügyészek indítványát fogadta el a bíróság.

A DNA befolyással való üzérkedéssel gyanúsítja Sovát. A vádhatóság szerint a szenátor közbenjárt a govorai (Valcea megye) hőerőmű igazgatójánál, hogy az állami vállalat havi 10 ezer eurós (3,1 millió forintos) jogi tanácsadói szerződést kössön egy ügyvédi irodával, amelytől minden hónapban megkapta a pénz felét.

Victor Ponta volt pártelnökhöz és miniszterelnökhöz fűződő baráti és üzleti kapcsolatai révén Dan Sova az utóbbi években a szociáldemokrata párt (PSD) egyik legbefolyásosabb politikusának számított. A DNA tavasszal már megpróbálta elérni előzetes letartóztatásba helyezését egy másik ügyben, de a parlamenti többség akkor nem engedélyezte ezt.

Victor Ponta románia volt miniszterelnöke Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Abban az eljárásban az akkor még pártelnöki és kormányfői tisztségben lévő Ponta is érintett volt. Bár a parlamenti többség akkor megakadályozta a Sova elleni kényszerintézkedést, a bűnvádi eljárást nem állíthatta le, így a DNA szeptemberben vádat emelt Victor Ponta és Dan Sova szociáldemokrata szenátor ellen egy, a mostanihoz hasonló ügyben.

A bíróság elé került dossziéban is állami hőerőművek szerepelnek, amelyek jogi tanácsadási szerződések alapján fizettek jelentős összegeket egy ügyvédi irodának. A különbség csak annyi, hogy 2007-ben - mielőtt bekerült volna a parlamentbe - még közvetlenül Sova ügyvédi irodája kapta a szerződést. A pénzből a vádirat szerint a választókerület parlamenti képviselője,

Victor Ponta is kapott.

Victor Ponta és Dan Sova korábbi korrupciós ügyének pere még előzetes szakaszban van, az érdemi tárgyalás néhány héten belül megkezdődhet.