Könnygázzal próbálták szétverni a pásztorok tüntetését

Horizontal Romanian shepherders demonstrate in front of Romanian Parliament headquarters in Bucharest on December 15, 2015 to protest against a recently approved law that reduces the number of dogs used by animal breeders and prohibits establishing, maint
Több kutyát akarnak
Vágólapra másolva!
A vadászok és a környezet védelme érdekében decembertől áprilisig legeltetési tilalmat vezet be egy új román törvény, amelyik ragadozónak minősíti és korlátozza a pásztorkutyák számát. A jogszabály ellen 4000 pásztor tiltakozott Bukarestben, többen a parlament udvarára is bejutottak.
Vágólapra másolva!

Az AP információja szerint a subát viselő, kolompoló pásztorok közül több mint ezren áttörték a törvényhozás épülete előtti kordont és elfoglalták a parlament előtti utat.

A rendőrök könnygázzal próbálták visszaverni a tömeget,

de később engedtek a demonstrálók nyomásának és beengedték őket az épület udvarára, ahol több képviselővel és a házelnökkel is találkoztak. Azt az ígéretet kapták, hogy a pásztorokat érintő korlátozásokat kiveszik a vadászati törvényből.

Több kutyát akarnak Forrás: AFP//Daniel Mihailescu

Ragadozó juhászkutyák

A román vadászati törvény módosítása értelmében a juhászok nyájanként egy kutyát tarthatnak síkvidéken, kettőt dombvidéken és hármat hegyvidéken, mert

a jogszabály a juhászkutyákat az apróvadak szempontjából ragadozónak minősíti.

A december elejétől április végéig érvényes legeltetési tilalmat a nedves, felpuhult területek "pihentetésével" magyarázták.

Másképp látják

A pásztorok szerint a kevés kutya miatt védtelenné válnak nyájaik a valódi ragadozókkal szemben, a vadászok pedig valósággal sportot űznek abból, hogy lelövik az elkószált juhászkutyákat.

Jelenleg 10 millió juhot és 1,5 millió kecskét tartanak Romániában.