Lakatlan menekülttábor égett le Svédországban

- Horizontal
Migrants leave an illegal camp set up in Malmoe, on November 3, 2015, after the police started clearing the Roma camp after a months-long standoff between city authorities and about 200 people who had settled there without permission. AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / DRAGO PRVULOVIC +++ SWEDEN OUT / AFP / TT NEWS AGENCY / DRAGO PRVULOVIC
Vágólapra másolva!
Tűz ütött ki egy menekülteknek szánt tábor területén Svédországban. A tábort még nem nyitották meg, ezért sérültek sincsenek. A rendőrség nyomoz. Nem ez volna az első gyújtogatás Svédországban.
Vágólapra másolva!

Leégett egy üres menekülttábor Svédországban Skane tartomány Buv településén szerdán. Skane tartomány az ország legdélebbi területe. A lángok 16 épületben okoztak kárt, de senki nem sérült meg, mivel a tábort még nem adták át. A hatóságok nyomozást indítottak.

Svédországban 2011 és 2015 között 96 menekülttábor elleni támadást jegyeztek fel, ezek közül 51-et idén,

ebből 13-at októberben.

A gyújtogatások ellenére a svéd kormány és a társadalom évek óta az egyik legbefogadóbb állam az Európai Unióban. Nem véletlen, hogy Németországon kívül Stockholmba vágyik a legtöbb menekült, hiszen a kedvesség mellett elég sok anyagi támogatást is kapnak.

Menekültek Malmőben Forrás: AFP/Drago Prvulovic MalmBild AB/Drago Prvulovic

Svédország idén eddig 145 ezer menedékkérőt fogadott be, a lakosság számához viszonyítva ez messze a legmagasabb arány. Hivatalos becslések szerint ez év végére akár a 190 ezret is elérheti, amit

a jóléti rendszer sem bír már tovább.

A társadalom is egyre kevésbé toleráns. Ennek egyik jele, hogy több menekülttábort is felgyújtottak már az országban idén, októberben pedig két embert megölt egy rasszista támadó egy svéd iskolában.

A kormánynak is lépnie kellett.

„Egyszerűen nem tudunk több embert fogadni” – jelentette be november végén Stefan Löfven svéd miniszterelnök. Még a Svédországot és Dániát összekötő Öresund hídon is ellenőrzést vezettek be a közelmúltban.