23 kurd lázadóval végeztek a törökök

Vágólapra másolva!
23 kurd lázadót öltek meg a török biztonsági erők Törökország délkeleti részén. Több településen kijárási tilalmat rendeltek el. 
Vágólapra másolva!

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadószervezet huszonhárom tagjával végeztek a biztonsági erők egy kétnapos akció során az ország délkeleti részén - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség csütörtökön.

A kurd lázadókat Silopi és Cizre városában, a szíriai, illetve az iraki határ közelében ölték meg. A hétfőn este kezdődött katonai művelet ideje alatt a Sirnak tartományban lévő településeken kijárási tilalmat rendeltek el a hatóságok.

Ellepték a PKK fellegvárát

A The Wall Street Journal arról számolt be, hogy az utóbbi napokban a szervezet elleni kampány részeként

török biztonsági erők több ezer tagja lepte el a PKK fellegvárának számító délkeleti területeket,

harckocsikkal és páncélozott csapatszállítókkal vonultak be hét, többségében kurdok lakta város lakónegyedeibe.

560 halálos áldozat

A PKK és a török biztonsági erők között kétéves tűzszünet után július végén újultak ki az összecsapások Törökország délkeleti, többségében kurdok lakta tartományaiban a szíriai válsággal összefüggésben.

Ez az összeomlás szélére sodorta a 2012-ben megkezdett békefolyamatot, amely a PKK 1984 óta tartó, eddig 40 ezer halálos áldozatot követelő felkelését lett volna hivatott lezárni.

A PKK-t Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek minősíti.

Az összecsapások miatt az utóbbi hónapokban mintegy 200 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására Törökország délkeleti részén, és legalább 560, köztük 150 civil halálos áldozatot követeltek a fegyveres cselekmények.