Orbán szerint zsarolják Magyarországot

Orbán Viktor; SZYDLO, Beata
Brüsszel, 2015. december 17. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök kezet csókol Beata Szydlo lengyel kormányfőnek az Európai Tanács ülésén Brüsszelben 2015. december 17-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely
Vágólapra másolva!
Werner Faymann osztrák kancellár "többedszerre zsarolja meg Magyarországot" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök. Szerinte az a zsarolás, hogy az osztrák kancellár csökkentené a menekültek befogadására nem hajlandó EU-tagállamok támogatását. 
Vágólapra másolva!

"Ez nem európai viselkedés, ezen az alapon nem fogunk tudni megegyezni" - üzente Orbán Viktor az osztrák kancellárnak az Európai Tanács csúcstalálkozója előtt. Az Európai Unió állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli tanácskozásán a menekültválság lehetséges megoldásáról vitatkoznak majd a tagállamok vezetői.

Werner Faymann egyik javaslata szerint csökkenteni kellene a menekültkvótákat elutasító tagállamok

pénzbeli támogatását.

Orbán Viktor szerint ez zsarolás, ami nem európai viselkedés.

Az osztrák kancellár támogatja, hogy az Európai Unió területére háborús országokból érkező menekülteket a tagállamok között osszák szét, azaz minden tagállam kötelezően gondoskodjon meghatározott számú menekült ellátásáról. Ez lenne a kvótarendszer. Orbán Viktor elutasítja a kötelező menekültkvóták ötletét.

Orbán Viktor miniszterelnök kezet csókol Beata Szydlo lengyel kormányfőnek az Európai Tanács ülésén Brüsszelben Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

A magyar miniszterelnök viszont "elviekben támogatja" az állandó uniós határőrizeti szerv létrehozását. Szerinte a részletekről még tárgyalni kell, de az irányt helyesnek tartja a magyar kormány - jelentette ki Orbán Viktor csütörtökön.

A magyar kormány mindig is azt képviselte, hogy amennyiben egy tagállam nem képes megvédeni a határait, akkor

oda kell menni és meg kell védeni helyette

- mondta a miniszterelnök.

Arról is beszélt viszont, hogy szerinte a határvédelem "első helyen nemzeti hatáskör, mi nem adjuk át senkinek, ez a magyar állam felelőssége: a mindenkori magyar kormány felelőssége, hogy megvédje a külső határait". Szerinte a brüsszeli Bizottság közös határvédelem kialakításáról szóló javaslata egyértelműen Görögországról szól.

Az Európai Bizottság kedden nyújtotta be javaslatát az állandó uniós part- és határőrizeti szerv létrehozására, amelynek jogában állna átvenni az Európai Unió külső határainak őrizetét akkor is, ha valamely tagállam kormánya azt ellenzi.