Csak álbomba volt az Air France-gépen

Air France, kényszerleszállás
Mombasa, 2015. december 20. Az Air France francia légitársaság Boeing 777-es gépe (j) Mombasa Moi Nemzetközi Repülőterén 2015. december 20-án, miután a Mauritiusról Párizsba tartó gép 459 utassal bombariadó miatt kényszerleszállást hajtott végre a kenyai tengerparti város légi kikötőjében. (MTI/EPA)
Vágólapra másolva!
Kényszerleszállást hajtott végre az Air France légitársaság egyik utasszállítója a kenyai Mombasában, mivel gyanús, pokolgépnek látszó tárgyat találtak a mosdójában. A repülő átvizsgálása után a hatóságok valódi pokolgépet emlegettek, de az Air France vezérigazgatója szerint csak álbomba volt.
Vágólapra másolva!

Néhány órával azután, hogy a kenyai hatóságokra hivatkozva arról szóltak a hírek, hogy valódi pokolgép volt az Air France légitársaság utasszállító repülőgépén,

kiderült, hogy az állítólagos bomba csak papírból készült és egy visszaszámlálót tartalmazott, vagyis álbomba volt.

Ezt, ahogy az alábbi Twitter híradásban is olvasható, az Air France vezérigazgatója közölte.

A tárgy "nem tartalmazott robbanószerkezetet" - jelentette be párizsi sajtóértekezletén Frederic Gagey, a légitársaság vezérigazgatója. Elhangzott: a szerkezet kartonpapírból készült és egy háztartási időzítő volt hozzáerősítve.

Félezren voltak a fedélzeten

Az Air France Boeing 777-ese Mauritiusról tartott Párizsba. A járat

Mombasában hajtott végre vasárnapra virradóra kényszerleszállást 459 utassal és 14 fős személyzettel a fedélzetén.

Ezután a Ria Novosztyi orosz hírügynökség, valamint alábbi Twitter bejegyzésében a Daily Mail is arról számolt be, hogy a hatóságok a kezdeti gyanús tárgy után már hivatalosan is bombáról beszélnek.

A kenyai biztonsági szolgálat előzőleg azt közölte, hogy a tűzszerészek a gépen talált robbanószerkezetet a repülőtéren kívüli biztonságos helyre szállították.

Átvizsgálták a gépet

A kényszerleszállás után az utasoknak el kellett hagyniuk a repülőt. A mosdóban talált gyanús tárgyat eltávolították a gép fedélzetéről, elkezdték vizsgálni, majd órákkal

később a rendőrség megerősítette, hogy valóban pokolgép volt a gépen.

Ezután azonban megjelentek az első képek - lent a WalesOnline Twitter bejegyzésében - az állítólagos pokolgépről, majd később az air France vezérigazgatójának hivatalos közlése arról, hogy az valójában álbomba volt.

Joseph Nkaissery belügyminiszter szerint a vizsgálatba francia és mauritiusi szakértőket is bevontak. Az alábbi Twitter bejegyzésben az AP hírügynökség a kényszerleszállásról tudósít.

A kenyai belügyminiszter szerint ki kell deríteni, hogy alaposan megvizsgálták-e a mauritiusi repülőtéren a gépre felszálló utasokat. Hat utast a kényszerleszállás után kihallgattak a mombasai repülőtéren.

Fenti híradásában az Euronews még csak gyanús csomagról tudósított. A kényszerleszállás rövid ideig fennakadásokat okozott a repülőtéren.