Áttörték az Iszlám Állam iraki védvonalát

terror terrorizmus IS Iszlám Állam
MOSUL, IRAQ - AUGUST 6: Syrian People's Protection Units (YPG) members fight against Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) in Rabia town, Mosul, Iraq on August 6, 2014. YPG members and Kurdish Peshmerga forces fire to howitzers and machine guns against ISIL during the clashes. (Emrah Yorulmaz - Anadolu Agency)
Vágólapra másolva!
Iraki kormányerők özönlöttek be a dzsihadisták kezében tartott Ramadiba. Az iszlamista harcosok a civileket élő pajzsként használják, hogy védjék magukat.
Vágólapra másolva!

Iraki fegyveres erők nyomultak be az Iszlám Állam kezén lévő Ramadiba - írja a Reuters. A kulcsfontosságú iraki városért folytatott offenzívában eddig nem ütköztek komolyabb ellenállásba a kormánycsapatok. Az iraki titkosszolgálat szerint 250-300 dzsihadista fészkelhette be magát a városba.

A civileket használják élő pajzsként

Ramadi több mint 100 km-re fekszik Bagdadtól, az Eufrátesz partján. A szárazföldi hadművelet megkezdését nehezítette, hogy az ISIS harcosai felrobbantották a városba vezető hidat. A kormányerők egy ideigleneset építettek a helyére, hogy meg tudják közelíteni az ISIS állásait. A főleg szunnita arabok lakta város idén májusban került az iszlám szélsőségesek kezére.

Ramadi idén májusban került a terroristák kezére Forrás: Origo

A katonai művelet elindítása előtti hónapban a kormányerők szórólapokat szórtak szét a levegőből, amikben arra szólították fel a lakosságot, hogy a biztonságuk érdekében hagyják el a várost. A terroristák azonban sokuknak az útját állták.

A szélsőségesek a civileket pajzsként akarják felhasználni arra, hogy mentsék a bőrüket.

A dzsihadisták még ennél is továbbmentek. A kormányerők megjelenése előtt folyamatos letartóztatásokat és a razziákat hajtottak végre, hogy ezzel is elvegyék a lakosság kedvét egy esetleges felkeléstől.

Az Iszlám Állam harcosai megakadályozták, hogy a lakosság elhagyja a várost Forrás: Twitter

Sovány eredmény

A koalíciós erők november indították az első támadást Ramadi visszaszerzéséért, de eddig nem értek el jelentősebb sikert.

Az Iszlám Állam 2014 júniusában kiáltotta ki a kalifátust, aminek a területét folyamatosan növelte Irak és Szíria kárára.

A terrorszervezettől eddig mindössze 14 százaléknyi területet sikerült visszaszerezni. Olyan stratégiailag fontos városok vannak még az ISIS kezén, mint az iraki Faludzsa, Ramadi, Moszul és a szíriai Palmira.