Elfogatóparancsot adtak ki Mihail Hodorkovszkij ellen

Mihail Hodorovszkij, oroszország, putyin, milliomos, olajmágnás, orosz ellenzék, németország
Russian former oil tycoon Mikhail Khodorkovsky holds a press conference at the Berlin Wall Museum, in Berlin, Germany, 22 December 2013 to discuss his future plans, two days after he received a pardon from prison from Russian President Vladimir Putin. Khodorkovsky, 50, who was once the richest man in Russia and spent 10 years in jail after being convicted of tax evasion and embezzlement, flew to Berlin on 20 December 2013. He has been given a one-year visa by Germany. Photo: Michael Kappeler/dpa
Vágólapra másolva!
Elfogatóparancsot adott ki egy orosz bíróság Mihail Hodorkovszkij üzletember és volt olajmágnás ellen - közölte szerdán Vlagyimir Markin, az orosz szövetségi nyomozó bizottság szóvivője.
Vágólapra másolva!

A RIA-Novosztyi hírügynökség jelentése szerint a szóvivő közleményben tudatta, hogy a bíróság távollétében elrendelte a jelenleg külföldön, nagyrészt Londonban élő Hodorkovszkij őrizetbe vételét, és nemzetközi elfogatóparancsot is kiadott ellene.

Markin emlékeztetett arra, hogy a szövetségi nyomozó bizottság december 11-én vádat emelt az egykori Jukosz olajkonszern alapítója ellen legalább két gyilkosság szervezésében való részvétel címén, miután a volt olajmágnás aznap nem jelent meg az egyik moszkvai bíróság idézésére.

Gyilkosság szervezésével vádolják az üzletember-olajmágnást Forrás: AFP/Michael Kappeler

A hatóságok egy 1998-ban történt gyilkosság, a szibériai Nyeftyejuganszk város polgármesterének (itt volt abban az időben a Jukosz székhelye), Vlagyimir Petuhovnak a megölése, illetve annak kísérője, Vjacseszlav Kokoskin elleni gyilkossági kísérlet, továbbá az East Petroleum Handelsgas GmbH ügyvezetője, Jevgenyij Ribin elleni 1999-es merénylet ügyében akarta meghallgatni Hodorkovszkijt. Ez utóbbi merényletben lelőtték Ribin egyik testőrét, és megsebesítették két kísérőjét.

A nyomozó bizottság szerint Hodorkovszkij megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy önös érdekből megrendelte a Jukosszal szemben adóelkerülés és más, törvénysértő tevékenységgel okozott károk miatt jogos követelésekkel előálló személyek meggyilkolását.

Hodorkovszkij tagadja ezeket a vádakat, és politikai leszámolásnak tekinti az ellene folyó eljárást.

A nyeftyejuganszki polgármester megölése és több más gyilkosság ügyében 2007-ben életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték az olajvállalat egykori biztonsági vezetőjét, Alekszej Picsugint, és további négy személyt is elítéltek. Az ügyet az orosz hatóságok egyszer már lezárták, ám idén júniusban váratlanul újranyitották.

Hodorkovszkij, aki valaha Oroszország leggazdagabb emberének számított, tíz évet töltött börtönben, miután ellentétbe került Vlagyimir Putyin elnökkel

és 2003-ban letartóztatták, majd adóelkerülés és sikkasztás miatt elítélték. A Putyin egyik fő politikai ellenlábasának számító volt olajmágnást 2013-ban az orosz elnök kegyelemben részesítette, s ezután Hodorkovszkij Nyugatra, Svájcba távozott. Száműzetésében azonban továbbra is támadja Putyint és a Kreml politikáját.