Disznót temettek az ukrán parlament előtt

Vágólapra másolva!
Ukrán gazdák szimbolikusan eltemettek egy disznót a parlament előtt, mert a kormány a mezőgazdaság adózásának átalakítására készül.
Vágólapra másolva!

Koporsóban vittek egy halott disznót az ukrán parlament elé demonstrálók. A disznónak temetési ceremóniát is rendeztek. A tüntetők jórészt gazdák voltak, azt követelték a kormánytól, hogy ne szüntesse meg az egyszerűsített adózást és a különleges áfaszabályokat az agráriumban 2016-tól.

Az IMF miatt

Az ukrán kormány beterjesztette a 2016-os költségvetést, ebből derült ki, hogy változni fognak az ágazat adózási szabályai, hogy megfeleljenek a Valutaalap elvárásainak. Kijev hitelt vett fel a Valutaalaptól, ezért teljesítenie kell a szervezet elvárásait.

A tüntetők szerint az adórendszer átszabását nehezen fogja elviselni az ukrán mezőgazdaság, az élelmiszerárak pedig emelkedni fognak.

Ezren lehettek

A demonstráción körülbelül ezer ember vett részt, írja az RT hírportál. Lerótták kegyeletüket a koporsóban fekvő disznó előtt, a hagyományos népviseletbe öltözött nők pedig dalokat énekeltek Ukrajna sorsáról. A disznóra egy feliratot ragasztottak: "Az adóreform halált hoz a vállalkozásokra."

Összecsaptak a rendőrséggel

A tüntetés során kisebb összetűzések alakultak ki a demonstrálók és a helyszínre vezényelt rohamrendőrök között, amikor a tüntetők megpróbálták közelebb vinni a koporsót a parlament épületéhez.