Mindenkit meglepett az indiai kormányfő

SARIF, Mohamed Navaz
Lahor, 2015. december 25. Az indiai sajtóhivatal (PIB) által közreadott képen Navaz Sarif Pakisztáni miniszterelnök (b) fogadja indiai partnerét, Narendra Modit a kelet-pakisztáni Lahor város repülőterén 2015. december 25-én. Modi előre be nem jelentett látogatásra érkezett Pakisztánba több mint egy évtizeddel azután, hogy indiai kormányfő utoljára járt a rivális országban. (MTI/EPA/PIB)
Vágólapra másolva!
Egy évtizede nem járt indiai miniszterelnök Pakisztánban, ezt törte most meg Narendra Modi, aki pakisztáni kollégájával találkozik. 
Vágólapra másolva!

Mindenki meglepetésére Pakisztánba látogatott az indiai miniszterelnök. Narendra Modi pakisztáni kollégájával, Navaz Sarif kormányfővel találkozik.

Narendra Modi Afganisztánból hazafelé állt meg Pakisztánban Forrás: AFP/Prakash Singh

Az indiai miniszterelnök afganisztáni útjáról hazafelé szállt le a pakisztáni Lahore városában.

Tíz éve az első

Narendra Modi az első indiai kormányfő, aki 2004 óta Pakisztánba látogatott. A két ország között évekig rendkívül feszült volt a viszony, de az elmúlt időben ez lazulni kezdett. A két kormányfő a múlt hónapban

a párizsi klímacsúcson is találkozott,

Modi pedig már korábban felhívta kollégáját, hogy boldog születésnapot kívánjon neki.

Navaz Sarif (b) fogadja indiai partnerét, Narendra Modit Forrás: MTI/EPA/PRESS INFORMATION BUREAU

Rossz viszony

A két ország között háromszor tört ki háború 1947 óta, amikor elnyerték függetlenségüket Nagy-Britanniától. A két háború közül kettő is Kasmírért folyt, a terület hovatartozása 60 éve vita tárgya.

A térségben 2003 óta tűzszünet van érvényben,

de mindkét fél sokszor megvádolja a másikat annak megsértésével.