Tovább húzódik a katalán elnök újraválasztása

Catalonia Katalónia Spanyolország
Leader of the Catalan independence coalition "Junts pel Si" (Together for the Yes) Raul Romeva (L) and Catalonia's regional government president and leader of the Catalan Democratic Convergence (CDC) Artur Mas celebrate after the announcement of partial results for the regional election, in Barcelona on September 27, 2015. Separatists in Catalonia claimed victory today in a regional election that they have vowed will lead to them declaring the region independent from Spain. AFP PHOTO/LLUIS GENE
Vágólapra másolva!
Tovább húzódik a döntés Katalóniában Artur Mas elnök újraválasztásáról. Hiába nyert az őt támogató pártszövetség szeptember végén, nincs elég képviselőjük az újraválasztáshoz. Ha január 10-ig nem sikerült döntést hozni, új választást kell kiírni.
Vágólapra másolva!

Katalóniában tovább húzódik a döntés Artur Mas eddigi elnök újraválasztásáról. A baloldali nacionalista Népi Egység (CUP) nevű párt vasárnapi közgyűlésén ugyanannyian szavaztak arra, hogy támogassák a politikust, mint amennyien elutasították azt, ezért január másodikára halasztották a döntést.

Artur Mas újraválasztása nem megy könnyen Forrás: AFP/Lluis Gene

A Népi Egység több mint 3000 küldöttje reggel 9 órakor kezdte a megbeszélést zárt ajtók mögött, és napközben háromszor tartott titkos szavazást.

Az utolsó voksolás nem sokkal este 9 óra előtt nyilvánosságra hozott eredménye döntetlen lett 1515 igen és 1515 nem szavazattal.

Emiatt a párt vezetése úgy döntött, hogy január 2-ra halasztja a döntést.

Nem akarnak együttműködni

Katalóniában a szeptember 27-i parlamenti választásokon győztes, a katalán függetlenségért küzdő Junts pel Sí (Együtt az igenért) párttömörülés jelölte újra a posztra a 2010 óta hatalmon lévő elnököt.

Csakhogy megválasztásához nincs elég képviselőjük a törvényhozásban,

és a többi parlamenti párt közül egy sem támogatja Artur Mast.

Szavazók Barcelonában Katalónia régióban tartott előre hozott választásokon Forrás: AFP/Quique Garcia

A Junts pel Sí mellett a Népi Egység a katalán parlament másik olyan pártja, amely támogatja a régió Spanyolországtól való elszakadását.

Ugyanakkor következetesen elutasítja a szintén függetlenségpárti Artur Mas újraválasztását korábbi megszorító és privatizációs intézkedései, valamint a pártja körül kirobbant korrupciós botrányok miatt.

A függetlenség a közös cél

Ennek ellenére a pártok között hónapok óta zajlanak a tárgyalások, mivel

közös céljuk, hogy Spanyolországtól elszakadjon és köztársasággá alakuljon Katalónia.

A Junt pel Sí ezért kedden egy megállapodástervezetet hozott nyilvánosságra, amelyben több, a Népi Egység számára fontos elképzelést foglalt bele, ezzel engedményeket téve a pártnak Artur Mas támogatásáért cserébe.

A javaslat lényeges eleme, hogy Artur Mas nem egyedül töltené be az elnöki posztot,

hanem parlamenti megválasztását követően létrehoznának egy négyfős, úgynevezett elnöki kart, amelynek megbízatása 18 hónapra, az átmenet idejére szólna, vagyis amíg Katalónia kiválik Spanyolországból, és létrejön a független köztársaság.

Január 10-ig új elnököt kell választani

A 63 oldalas tervezet tartalmazza továbbá a függetlenséghez vezető "menetrendet", és egy 270 millió euró értékű szociális intézkedéscsomagot is, benne olyan elemekkel, mint

a kilakoltatások megállítása, a gyermekszegénység elleni harc és az energiaszükségletek csökkentése.

Amennyiben a Népi Egység végül nem támogatja Artur Mast, a Junts pel Sínek egy hete lesz arra, hogy új jelöltet javasoljon, és fogadtasson el az elnöki posztra. Ezt a lehetőséget eddig kizártnak tartották.

A törvények értelmében január 10-ig meg kell választani Katalónia új elnökét, ha ez nem sikerül, meg kell ismételni a katalán parlamenti választásokat.