Paraguayban százezer embert telepítettek ki

nk20151228
Egy pár egy saját készítésű tutajjal közlekedik Asunción egyik elöntött utcáján. Mintegy 140 ezer embernek kellett elhagynia otthonát az árvizek miatt Paraguayban, Argentínában, Uruguayban és Brazíliában
Vágólapra másolva!
Már 100 ezer embert kellett kitelepíteni Paraguay fővárosából a Paraguay folyó áradáésa miatt. Argentínában, Uruguayban és Brazíliában is súlyos áradások vannak, a meteorológusok szerint a külösen erős El Nino miatt.
Vágólapra másolva!

Már százezerre emelkedett a paraguayi fővárosban azoknak a száma, akik az ország nevét viselő folyó áradása miatt lakhelyük elhagyására kényszerültek. Az asuncióni városi vezetés illetékesei az EFE spanyol hírügynökségnek december 28-án, hétfőn azt mondták, hogy az evakuáltak nagy részét, mintegy 80 ezer embert a kormány által biztosított menedékhelyeken szállásolták el, míg a többieket hozzátartozók vagy barátok fogadták be. A fővárosban ideiglenesen több ezren maradtak áram nélkül a Paraguay folyó áradása miatt.

Stratégiát dolgoznak ki

Andrés Granje, az asuncióni polgármesteri hivatal sajtóosztályának illetékese elmondta, hogy kedden tanácskozást tartanak a főváros új vezetője, az asuncióni érsek és a katasztrófavédelmi hatóságok részvételével, hogy közös stratégiát dolgozzanak ki a károsultak megsegítésére.

Az ország déli részén található Neembucú megyében is gondot okoz az árvíz,

itt közel tízezer embert kellett evakuálni. Horacio Cartes paraguayi elnök hétfőn ellátogatott a térségbe, hogy tájékozódjon a helyzetről.

Argentínában is

A szomszédos Argentína északkeleti részét is áradások sújtják a folyamatos esőzések miatt.

A térségből nagyjából 20 ezer embert evakuáltak.

A december 10-én hivatalba lépett Mauricio Macri argentin elnök megszakította hétfőn szilveszteri üdülését, és az áradások által különösen érintett Concordia városába utazott.

Uruguayban és Brazíliában

Uruguay több régiójában is szükségállapotot hirdetettek a súlyos áradások miatt, amelyek Brazíliát sem kímélték. Dilma Rousseff brazil elnök szombaton a déli Rio Grande do Sul szövetségi államban uralkodó állapotokat helikopterről tekintette meg.

A térségben az utóbbi napokban 9 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására.

Az El Nino miatt

A súlyos árvizeket az El Nino időjárási jelenségre vezetik vissza, amely a Csendes-óceán középső részének felmelegedése nyomán kettő-hét évente érezhető, és miközben szárazsággal fenyegeti Délkelet-Ázsiát és Ausztráliát, áradásokat okoz Dél-Amerikában.

Már 100 ezer embert kellett kitelepíteni Forrás: MTI/AP/Jorge Saenz

Az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) szerint idén az utóbbi 65 év három legerősebb El Nino jelenségének egyikével kell számolni. Az El Nino általában október és január között éri el maximális erejét, a jelenség okozta szélsőséges időjárás még gyakran kitart az első negyedévben, mielőtt lecsendesedik.