Új pártot alapít az ukrajnai Jobb Szektor vezére

Dmitro Jaros
Vágólapra másolva!
Dmitro Jaros bejelentette kilépését az ukrán ultraradikális szervezetből, és egy új, „szalonképesebb" nemzeti pártot készül alapítani.
Vágólapra másolva!

Jaros már novemberben lemondott pártelnöki tisztségéről, miután a magát nemzeti-felszabadító mozgalomként aposztrofáló Pravij Szektor (Jobb Szektor) kongresszusán egyfajta díszelnöki tisztséggel kínálták meg az alvezérei. Azt vetették a szemére, hogy a politikát helyezi előtérbe, miközben elhanyagolja a szervezet fegyveres szárnyát, sőt a degradálására törekszik.

Dmitro Jaros Forrás: Dmitro Jaros Facebook oldala

Nem lesz násznagy

Miután Jarosnak nem felelt meg – ahogyan ő nevezte – a „násznagyi" szerep, faképnél hagyta a kormánnyal is konfliktusba kerülő ultrákat, és eszmetársaival együtt egy új párt szervezésébe fogott. Elmondása szerint egy olyan össznemzeti mozgalom létrehozására törekszenek, amely egységbe olvasztaná az ukrán hazafiakat. Az új párt, amelynek egyelőre nincs neve,

szakítani kíván a szélsőséges radikalizmussal

csakúgy, mint a liberális demagógiával. A pártalapító közgyűlés időpontját februárra tűzték ki.

Maradnak a fegyveresek

A Jobb Szektor önkéntes fegyveres hadtestéről Dmitro Jaros bejelentette, hogy az alakulat három zászlóalját átszervezik, és a jövőben Önkéntes Ukrán Hadsereg néven fognak együttműködni az új politikai szervezettel – írja a RIA Novosztyi hírügynökség.