Előzetesben a vármegyések erdélyi vezetője

2015.12.30. 22:14

Előzetes letartóztatásba helyezte a bukaresti bíróság a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom erdélyi vezetőjét. Szőcs Zoltánt - akinél előzőleg házkutatást tartottak - más mellett alkotmányos rend elleni cselekedetekre felbujtással gyanúsítják.

Harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezték Szőcs Zoltánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) erdélyi elnökét, akit a terrorizmus elleni fellépéssel foglalkozó ügyészség az alkotmányos rend elleni cselekedetek elkövetésére, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére történő felbujtással gyanúsít.

Házkutatás, kihallgatás

A döntés nem jogerős, a gyanúsított fellebbezhet. A HVIM elnöke és rokonsága kézdivásárhelyi lakásaiban kedden tartottak házkutatást, este a gyanúsítottat Bukarestbe vitték, és több órán keresztül kihallgatták. Ezután döntött az ügyészség Szőcs Zoltán őrizetbe vételéről, majd kezdeményezte előzetes letartóztatását.

Az ügyészség szerint Szőcs Zoltán biztatta a HVIM kézdivásárhelyi szervezetének a tagjait arra, hogy készítsenek robbanószerkezetet, és azt robbantsák fel a december 1-jei román nemzeti ünnepen. A vádhatóság szerint Beke István, a HVIM kézdivásárhelyi szervezetének december elején letartóztatott elnöke a "megcsináljuk" kijelentéssel válaszolt Szőcs felvetésére.

Tiltakozik a HVIM 

A HVIM helyi szervezete közleményben tiltakozott tagjai "meghurcolása" ellen, és követelte, hogy az ügyészség hozza nyilvánosságra azt a hangfelvételt, amelyen tagjai az állítólagos merényletet eltervezték. Székelyföldön sokan megalapozatlannak tartották a hatóság fellépését: Kézdivásárhelyen heteken át felvonulással tiltakoztak a koholtnak vélt vád ellen Beke letartóztatása után.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK